Treceți la conținutul principal

bucati de adevar

la gradinita la toma, mi se confeseaza portarul, despre o minciuna de-a directoarei.
minciuna nu ma priveste, dar ma pune pe ganduri. il intreb de ce imi face o asemenea marturisire, dupa ce tocmai mi-am depus copilul cu incredere in clasa, in incinta curtii pe care el o pazeste de vreo 5 ani, lucrand pentru directoarea pe care tocmai mi-a dat-o in vileag. 
el zambeste si ridica din umeri. e si el om si a inteles de mult ca si eu sunt.
ii printez pe furis la scoala lecturi din sudan, sa -l tin la curent cu nelegiuirile de acasa, cand am ocazia. poate ca asa a simtit sa ma recompenseze. cu o bucatica cinstita, cu care stie ca nu-si risca locul de munca. s-a descarcat. ce omenie bruta!

la scoala ii intreb pe youssef: i-ai zis mamei sa vina la scoala?
aa, vine azi, imi zice el si se strecoara afara din raza franca a privirii mele.
asta e o minciuna, ii zic repede, pana nu-mi trece senzatia ca l-am prins.
ooof, o sa-i zic diseara.
de ce ma minti?
pai am uitat sa-i spun. dar diseara chiar ii spun. e ocupata cu bebelusul, stiti? ( maica-sa are un bebelus cu un tata nou.. iar youssef nu-l numeste frate ci bebelusul)
bine. sa nu uiti. si sa nu ma mai minti, te rog.
ok, imi spune el si-mi vine sa-l cred.

o fetita de vreo 8 ani din quweit povesteste intr-o engleza buna cum fratele ei de 5 ani a fost pedepsit de un holtei frustrat, semi prof de mate, cu pretentii de formator de caractere.
copilul pedepsit e in responsabilitatea mea. ii confectionase profesoara lui niste aripi de liliac, ca vine halloweenu maine.. iar micutu zbura cu ghearele desfacute prin curtea scolii. s-a gandit sa-l sperie si pe profu asta de mate si l-a ranit, in joaca.
masculu a urlat la el plin de nervi, ordonandu-i sa se scuze.
copilul a izbucnit intr-un ras nervos, de teama.
profu s-a enervat si a urlat iar. copilul a inceput sa planga.
sora lui era langa el.
profu a zambit la sora mai mare, iar ea a zambit inapoi.
cum te-ai simtit? o intreaba directoarea? trista, a raspuns ea.
dar ai zambit!
a trebuit! a raspuns ea si inima mea a plans.
.. din poveste aflam cum frustratul i-a rupt copilului in bucatele aripile de liliac. apoi plansul s-a plans si mai tare.
i-am dat copilului aripile mele de ocazie (mereu cer un exemplar din proiectul desfasurat in clasa de fiecare profesoara.. fiindca nu se stie niciodata cum se ciufuleste din intamplare un proiect de copil agitat si se naste o drama)
l-am rugat pe frustrat sa nu mai pedepseasca in viata lui un copil din cei 120 pentru care raspund.
dar m-a palmuit, a zis el.
o sa te palmuiasca si copiii tai -se mai intampla- si-ti doresc pana o sa te coci sa-i plamadesti, sa-ti treaca crizele astea de adolescent intarziat, sa nu te razbuni aiurea, macar pe ai tai.
nu ma doare ca l-ai pedepsit, ma doare pentru menirea ta, ca n-ai inteles cat valoreaza orice nimica toata faurita de mainile unui copil. ai vrut sa-l vezi suferind si ai stiut bine ca numai daca ii rupi aripile alea in care crede, o sa-l doara cum te-a durut pe tine zgarietura care, by the way, nu se mai vede.. vai de revolutia de acu vreo 3 ani pe care cred c-ai trait-o pe facebook, barbate cu puf de aripi de liliac intre degete.

mama copilului a sunat la scoala si-a suduit juma de ora tot neamul profesorului.
mi-am amintit de povestea cu mamaia fugind intr-un suflet la scoala la taica-mio si luandu-se 'la tranta' cu tovarasa care il daduse afara din clasa, din motiv de tuse magareasca.
nu m-am suparat pe suduiala.
aripile copilului au fost returnate.
ce mi-a ramas la inima e povestea dintr-o bucata a fetei dintr-a treia.
i-am zis: esti o fetita onesta si ai o engelza buna. ce norocos e fratele tau.
a zambit.

tanti care imi vinde legume si fructe in fiecare zi, jongleaza cu preturile si eu ii bat obrazu o data la 2 zile.
azi o las in jocul ei, maine o amendez, poimaine o iert, raspoimaine ma agit.. suntem intr-un dans al strazii, printre lazile ei cu de toate.
azi m-a simtit avida de bucati de adevar si mi-a vandut bananele cinstit, cu 8 lire kilu, 3 patrimi de euro cum ar veni. 
am intrebat-o: numa atat?
a zambit incurcata de parca s-ar fi scuzat pentru ieri si mai ales pentru maine, iar eu am zambit cinstit peste, cat sa-mi amintesc ca prezentul conteaza.

as putea sa evit sa fac politica, dar azi scriu despre adevaruri, iar campania monicai macovei mi se pare unul dintre cele mai veridice exercitii de tara, pe care mi-a fost dat sa le traiesc, acasa sau departe.
am la scoala niste copii de diplomati la ambasada romaniei la cairo.
o sa sun sa intreb pe sleau: cand sa vin si io sa votez cu inima?
cu cinee?
cu monica!
a, si inca ceva, cu suzeta se voteaza? ca nu mai stiu legislatia, dar am juma de roman la subrat si tare i-as face cadou o tara mai curata.
pe cuvant.



Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarzărul

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la bebe

nedaruri, nelacrimi, necuvinte

toma, mi-e dor de mamaia si tataia de la pucioasa, a oftat tatalutoma aseara. toma a adaugat; mie imi e si mai dor. de unde stii tu cat de mare e dorul meu? pai tu nu incapi in leaganul lu tataia, organizeaza toma emotiile cu precizie in classorul inimii. aoleu baieti, maine e ziua lu tataie. hai sa ne strecuram intr-un filmulet si sa-i cantam cu intonatie. aoleu si tot maine vine mos nicolae. adicaa, ar fi venit. care mos? oof, nicolae toma, e un mos care vine in romania si aduce niste surprize in ghete. si uite cum esti pui de roman si tu, meritai acolo o maslina ceva. tatalutoma se scuza abil: oof, mereu imi amintesti prea tarziu. la fel cum ai facut cu martisorul. de unde sa stiu eu delicatesele astea? n-am timp de procese de constiinta. imi intorc practicalitatea pe toate partile si conchid: poate peste noapte mos nicolae, dupa ce va fi terminat cu copiii din romania, vine si la noi sa ia orezul cu lapte din frigider si sa-l puna frumos cu caserola cu tot la tine in ghet