Treceți la conținutul principal

rutina inimii in militarul mintii

m-a intrebatg toma de dimineata, fara sovaiala:
mami, ce e cu toate masinile astea care poarta in ele oameni cu arme indreptate spre peste tot? armele sunt rele, n-ai zis asa?
of toma, traim intr-o tara militara. asta e rutina lor. patruleaza, sa ne simtim noi in siguranta.
sunt `pretending guns`?
intr-un fel. oamenii astia nu sunt periculosi, am zis cu voce tare.. si am adaugat in gand `deocamdata`.
refuz sa-i vorbesc despre meseria de soldat, iar el ma intreaba: sunt clienti?
sunt un fel de clienti, da, ai unui serviciu pacatos, dar viata nu e mereu `nice`.
apoi ca sa schimb subiectul, l-am rugat pe sofer sa traga pe dreapta si sa-mi aduca o crenguta dintr-un copac mov de care m-am indragostit de vreo saptamana.
soferul imi aduce o craca cat el de mare, care umple de praf toata bancheta, dar ii multumesc mult si ma pierd cu nasul in florile de care imi e deja mila. cine m-a pus sa cer? am lasat copacul gol la subtioara.
mami de ce esti trista?
ma dor cladirile frumoase, in care nu sta nimeni. ziduri care imi spun povesti pe bucati, de cate ori trecem pe langa ele cu viteza ofului.
ma uit la balcoanele care au supravietuit progresului. daca n-au aparate de aer conditionat, le iubesc. daca au, nu le pun la inima.
pe drumul spre casa, soferul uber crede ca ma face fericita pornind aerul conditionat, iar eu il supar preferand geamul deschis.
el e consternat, eu nu ma explic. imi opreste radioul, ca sa ma crute si el de-o satisfactie.
toma adoarme. citesc o poveste care se cheama corrie, despre o fata care pleaca in egipt. cum e ma asta? cine a plamadit asemenea surpriza?
ajungem la destinatie. toma multumeste, iar soferul zambeste, dandu-se batut. ma scuz si eu ca am refuzat aerul conditionat, iar el raspunde cu nicio problema, semn ca e inca loc de buna ziua. ce ti-e si cu letting go-ul asta egiptean.
ma opresc la caruta cu banane si cer 1 kg jumatate.vanzatorul e atat de batut de soarta, ca simt ca daca nu-l intreb eu ce face, n-o s-o faca nimeni.
el raspunde pitigaiat ca bine, ma intreaba la randu-i de sanatate si ma roaga sa-i promit ca o sa iau numai de la el de-acum.
se face! promit cu intentia, dar cantaresc in gand promisiunea si tai din elan cu foarfeca ratiunii.
toma la doi pasi de caruta ma intreaba: ai vazut ce voce squeeky are nenea ala?
eu am ras asa de terminologia copilului asta care invata pe langa mine, desi elev la mine in clasa. nu elev, soimu patriei cum ar veni, mini-soimu lu tutancamon.
cand sa cumpar o sticla de apa, vanzatorul de la chiosc imi inmaneaza un telefon cu un mesaj in engleza, despre softul nou pe care vrea sa-l instaleze. ii traduc in araba mesajul, il ajut sa continue descarcarea, ia el insista sa nu achit apa plata, fiindca e onorariul pentru soft.
hai mersi, ma simt flatata.
toma saluta politicos si plecam agale spre casa, cu banane, cu apa, cu mintile obosite de atat stimulare, cu inimile niciodata- dormind.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarzărul

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la bebe

nedaruri, nelacrimi, necuvinte

toma, mi-e dor de mamaia si tataia de la pucioasa, a oftat tatalutoma aseara. toma a adaugat; mie imi e si mai dor. de unde stii tu cat de mare e dorul meu? pai tu nu incapi in leaganul lu tataia, organizeaza toma emotiile cu precizie in classorul inimii. aoleu baieti, maine e ziua lu tataie. hai sa ne strecuram intr-un filmulet si sa-i cantam cu intonatie. aoleu si tot maine vine mos nicolae. adicaa, ar fi venit. care mos? oof, nicolae toma, e un mos care vine in romania si aduce niste surprize in ghete. si uite cum esti pui de roman si tu, meritai acolo o maslina ceva. tatalutoma se scuza abil: oof, mereu imi amintesti prea tarziu. la fel cum ai facut cu martisorul. de unde sa stiu eu delicatesele astea? n-am timp de procese de constiinta. imi intorc practicalitatea pe toate partile si conchid: poate peste noapte mos nicolae, dupa ce va fi terminat cu copiii din romania, vine si la noi sa ia orezul cu lapte din frigider si sa-l puna frumos cu caserola cu tot la tine in ghet