Treceți la conținutul principal

Din fricile pe care nu mi le permit

Vreau să scriu despre o experiență grea dar revelatoare în oful ei, fiindcă așa îmi place mie să mă salvez de la cumpene de-ale sufletului prin plonjarea într-o dramă infinit mai mare decât nemulțumirea mea curentă. Un fel de when you feel helpless help someone, concept asupra căruia mă tot aplec din optimism la nevoie.
Lucram ieri cu o clasă de copii de ciclu primar. Cântam, jucam niște jocuri de pronunție în limba engleză, precizam că atunci când mă supăr pe vreunul din ei, el/ea trebuie să spună: sorry, ms, iar atunci când le fac un compliment ar fi indicat să răspundă: thank you, ms. Și cum vorbeam eu răspicat în fața a 25 de copii, din spatele clasei a venit un băiat cu tulburări de spectru autist, o afecțiune generos de nefastă, răspândită în toate școlile și grădinițele cu care am avut șansa să colaborez. M-a luat de mână. Eu am continuat să lămuresc ce aveam de lămurit adresandu-mă clasei. Palma lui era călduță. Mă manifestam ca și cand el nu exista, dar noi doi eram acum niste prieteni muți uniți în încredere. Copiii ne priveau suspect de îngăduitori. M-am gândit: iubirea transpare. Am învins. toți.
I-am întrebat ce le place să mănânce, asta fiind tema atelierului. Ei au început să enunțe feluri de mâncare. El se juca în părul meu. L-am întrebat: what do you love to eat? A zis: nu! Nu era gata.
Am continuat să comunic cu restul clasei. El a continuat să se joace cu părul meu. Mama ta are parul lung? M-am întors. Da, a zis făra să mă privească.
Le-am cerut copiilor să vină la tablă să deseneze mancarea favorită urmând ca cei rămași în bancă să ghicească în engleză numele preparatelor.
L-am întrebat și pe el: care e mâncarea ta preferata? Nu!
Hai la tabla să incerci s-o desenezi. A luat Creta si a scris: 1+1=2. O fata din bancă a râs. Am privit-o dezamăgită. Ea a zis: sorry ms.
El a zis pppp...izza.
Super, am strigat. Deseneaz-o. A făcut un triunghi timid și pe el a trasat vreo 7 linii apăsate: cas ca val. Cas ca val. Cas ca val.  Cheese, am suprapus eu varianta pentru care ma aflam la fața locului.
I-am mulțumit. Apoi am facut 3 exerciții de respiratie cu un băiat timid si am punctat cat de important e aerul tras în piept cu încredere.
Am plecat din clasa recunoscătoare.
Si poate ca meseria mea e datul de încredere, de șanse. Deschisul inimilor si învățatul vieții împreună, cu toate greurile personale la un loc.
Visez la o lume in care tulburările sunt doar particularități care invită la altfel de deschidere. Desigur că n-am eu toate răspunsurile, dar ieri cand m-a întrebat viata: cori, ti-e frica de ce nu cunoști? Am zis: nu-mi permit frica asta. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarzărul

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la bebe

poveste cu buburuze și super lună

Încep o serie de povești mici despre viețuitoarele la al căror ritm m-am racordat în izolarea asta complicat de benefică în restricțiile ei. Acum vreo lună vorbeam cu găinile, cu Lăbuș, cu vrăbiuțele. Încet încet m-am orientat către albine, râme, melci, țânțari, gândaci. E o lecție bună atunci când nu poți îmbrățișa oameni. Înveți astfel că tu cu intențiile, convingerile, așteptările, nemulțumirile tale ești doar o părticică din ecosistemul obosit de atâta antropizare, dar care își vede de treabă cu  mecanica fascinantă a firescului. În fine, gata cu pledoaria, că trece super luna plină până termin eu povestea. Se făcea că plantasem busuioc în solar, răsăriseră minunățiile, le transplantasem din tăvițe de răsaduri în ghivece mai mici sau mai mari. Într-o ladă mai mare cu plante aromatice am găsit într-o zi o buburuză pe care am și făcut-o celebră pe Facebook pentru cât de curate și viguroase erau plantele din grija ei. Azi am găsit 2 ghivece cu frunzulițe de busuioc ronțăite de ce