Treceți la conținutul principal

pupicul care mi-a impachetat eforturile pentru vesnicie

o zi cu bune si cu rele. puse ele in taler, cred ca au fost multe rele mici si cateva bune mari. le masor cu ocaua sufletului, oftez, zambesc, le scriu sa nu moara nepecetluite.
un copil a zgariat alt copil. n-am fost suficient de pe faza, ma acuz, ma reculeg, ma planific pentru maine cu mai multa acuratete.
o mama cu o fetita in carucior a vizitat gradinita.
te prinzi din dimnsiunile copilului ca ceva nu e in regula, caruciorul nu e un vehicol, e o masca. fetita nu poate sa mearga. insuficient oxigen la nastere, doi gemeni in incubator, dintre care numai ea a supravietuit.
Maida ma priveste cu incredere din carucior. e de varsta lu toma, doar ca ea n-a alergat niciodata, spre nimeni, spre nimic.
o anunt pe mama ei ca din septembrie imi pleaca un copil cu nevoi speciale la scoala, deci poate sa vina fetita ei in loc. de ce nu de maine? fiindca infrastructura, conjunctura administrativa nu-mi permit asumarea a 2 copii cu deficiente locomotorii in aceeasi clasa. e o regula pe care o fac eu, nu tara, nu guvernul. in egipt faci cum te taie, pana te taie.
iar pe mine nu ma taie nimeni, deci lucrez cu inima, cum ma taie.
te duc sa-ti arat clasa? o intreb pe fetita cu picioare neumblate.
ei ii sticlesc ochii. ma iubeste.
o iau de maini si o umblu asa ca un papusar. ea calca pe varfuri, cu o forta care imi hraneste cele mai mici vise, mi le maturizeaza, mi le implineste nevisate inca.
mama ei imi spune: are un spirit bun. vrea in comunitate.
copiii o primesc asumat.
ea le zambeste ca si cand a stat treaza sa-l vada pe mos craciun, el a gasit-o sub brad si nu i-a batut obrazul. fiindca amandoi stiu ca miracolele exista, daca te duci spre ele.
mama ei se inrosestre de plans neplans.
eu o imbratisez si-i spun: sa nu te temi!
e fericita, zice ea!
iubita de ea! conchid.
va astept de la 1 sept.
bucatareasa a copt o prajitura cam uscata, dar cine sunt eu s-o judec? e calda, e plina de coaja de lamaie; infulec o felie mare si imi fac cruce de buna ce e, sa ma ierte burtosu de buddha, c-am trecut in tabara crestina pe baza de interes cu aroma de lamaie.
bucatareasa e din tabara lu alah, dar religia noastra e imbratisarea zilnica.
o fetita a mers la mama ei s-o pupe pe obrazul de piersica, pe care o pupasem eu la plecare. m-am gandit: ce gest mai frumos de confirmare a meritelor, decat un pupic de mama, peste pupicul meu de formator? pupicul ala de mama mi-a impachetat eforturile pentru vesnicie.
au mai fost cateva reusite ale inimii: poate o veste frumoasa din bucuresti, poate un gand cald catre un batran, 5 zambete largi intre toma si tacso, niste pace catre concediul alor mei, biletele de autobuz rezervate pentru saptamana hippie la marea rosie. pansez cu reusitele astea toate deznadejdile restului de zi. n-a promis nimeni c-o sa fie usor.
ah, si-am incheiat apoteotic cantand `treceti batalioane romane carpatii`. sunt anti-razboi, dar m-a trimis cantecul asta cu inima acasa, m-a patriotizat fara sa-mi ceara parerea si am simtit o mandrie care mi-a ridicat umerii.
merg sa fac niste dragoste, ceea ce va urez si dumneavoastra!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarz...

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la ...

poveste cu buburuze și super lună

Încep o serie de povești mici despre viețuitoarele la al căror ritm m-am racordat în izolarea asta complicat de benefică în restricțiile ei. Acum vreo lună vorbeam cu găinile, cu Lăbuș, cu vrăbiuțele. Încet încet m-am orientat către albine, râme, melci, țânțari, gândaci. E o lecție bună atunci când nu poți îmbrățișa oameni. Înveți astfel că tu cu intențiile, convingerile, așteptările, nemulțumirile tale ești doar o părticică din ecosistemul obosit de atâta antropizare, dar care își vede de treabă cu  mecanica fascinantă a firescului. În fine, gata cu pledoaria, că trece super luna plină până termin eu povestea. Se făcea că plantasem busuioc în solar, răsăriseră minunățiile, le transplantasem din tăvițe de răsaduri în ghivece mai mici sau mai mari. Într-o ladă mai mare cu plante aromatice am găsit într-o zi o buburuză pe care am și făcut-o celebră pe Facebook pentru cât de curate și viguroase erau plantele din grija ei. Azi am găsit 2 ghivece cu frunzulițe de busuioc ronțăite d...