Treceți la conținutul principal

inapoi la arta

blogul asta s-a nascut sa se scrie pe furate. ori cand doarme toma, ori intre 2 sedinte, ori inainte sa rasara soarele, dupa ce voi fi apucat sa ma cracanez cu gratie in 3 pozitii de yoga.
scriu cu mintea povestile fiecarei dupa-amieze, pe la 4.40, cand cade lumina mai bine peste sepia orasului. evenimentele se inlantuie, am intriga, am zeci de puncte culminante, am metaforele in piept, dar n-am vreme sa ma astern la dactilografiat.
si le las acolo intr-un colt de gand, le amestec cu povestile zilelor urmatoare. vine apoi peste toata tihna nepovestita inca lumii, o bomba in miez de noapte. imi plange ochiul stang o lacrima fix acum, semn ca inima n-a uitat bubuitura care a asternut intre noaptea de miercuri si dimineata de joi un vid greu, ca un carlig cu punct la capatul unui paragraf afara din context.
o bomba ca un zar aruncat pe tabla noptii de jucatorii care nu se mai satura sa distraga atentia masei de la firesc. daca nu cumva firescul sta sa se scrie cu praf exploziv iar naiva sunt eu.
am stat asa cu ochii in tavan si cu bratele pe toma si pe tatalutoma.
ne-am pupat unii pe altii, iar ei s-au culcat la loc, ca barbatii.
numai eu am ramas intr-o suspensie noua, si iar plang.
si nu scriu sa ingrijorez pe nimeni.
suntem bine. viata s-a intors de unde nici nu plecase. lumea e plina de greu. toate neadevarurile sunt bombe. unele bubuie pe dinauntru, altele se aud din strada, altele troznesc sub forma de artificii- fericire de imprumut, lumina fortata, rasete abuzive.
ce-a facut bomba cu mine? m-a trimis iar la viata, la bucuria clipei, la piciorul peste picior si la vinul ..amarui, dar cine sta sa-l mai acuze?
l-am lasat pe toma sa picteze fara sa-i sugerez nimic. a zburdat cu pensula, cu pliculete de ceai, cu servetele, cu mana libera, a desenat oameni, fluturi, autobuze. a varsat apa pe jos si nu m-am suparat. a manjit canapeaua si n-am zis decat: doar pe masa, mami. iar el fiindca n-am strigat, s-a conformat.
a mototolit 2 desene si mi-a zis: for yuki!
adica pentru prietena lui japoneza la care mergem azi. asa stie el sa impacheteze. 
de cand avea vreun an si 4 luni si-a inceput sa picteze, i-am pastrat arta si-am daruit-o oamenilor cu care am zambit. el a invatat ca nimic nu e in van, astfel ca inima pe care o pune in fiecare desen si mototoleala de dupa, sunt dovezile asumarii lui colosale, ca arta nu e a noastra, e a celor pe care ii iubim, a lumii. 
s-a culcat dupa 2 ore de manjeala. am curatat masa de lucru, am documentat cateva opere, am aruncat niste 'erori de tipar', am ales pentru inramare desenul alaturat, pe care toma il explica asa: un humpty dumpty care il spala pe un alt humpty dumpty, cu furtunul.
apoi mi-am pus vinul asta amarui, sa va mai povestesc si voua viata.




Comentarii

  1. Cori,

    imi permit sa-ti spun Cori pentru ca te citesc demult, parca te cunosc.
    nu vreau sa-ti spun nimic mai mult decat ca ti-am trimis niste ganduri bune, o particica de univers sa va protejeze, niste zane care sa va imbratiseze cand or mai fi momente din astea.
    m-am gandit ca pe mine m-ar bucura niste ganduri bune de la un necunoscut dintr-un alt colt al lumii...ai ajuns la mine in suflet sa stii...

    RăspundețiȘtergere
  2. fix la voi m-am gindit cind am auzit la stiri la noi de bomba! numai ginduri bune (doina)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarz...

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la ...

poveste cu buburuze și super lună

Încep o serie de povești mici despre viețuitoarele la al căror ritm m-am racordat în izolarea asta complicat de benefică în restricțiile ei. Acum vreo lună vorbeam cu găinile, cu Lăbuș, cu vrăbiuțele. Încet încet m-am orientat către albine, râme, melci, țânțari, gândaci. E o lecție bună atunci când nu poți îmbrățișa oameni. Înveți astfel că tu cu intențiile, convingerile, așteptările, nemulțumirile tale ești doar o părticică din ecosistemul obosit de atâta antropizare, dar care își vede de treabă cu  mecanica fascinantă a firescului. În fine, gata cu pledoaria, că trece super luna plină până termin eu povestea. Se făcea că plantasem busuioc în solar, răsăriseră minunățiile, le transplantasem din tăvițe de răsaduri în ghivece mai mici sau mai mari. Într-o ladă mai mare cu plante aromatice am găsit într-o zi o buburuză pe care am și făcut-o celebră pe Facebook pentru cât de curate și viguroase erau plantele din grija ei. Azi am găsit 2 ghivece cu frunzulițe de busuioc ronțăite d...