luni, 4 ianuarie 2016

drum lung la an nou

anul a inceput cu o mobilizare de forte, cu mutat la socrii din motive de economie financiara, cu carat saci si cutii cate 5 etaje de 10 ori, cu respirat adanc, cu spatele drept, cu zambet fortat, dar onest.
toma si-a asumat schimbarea cu demnitate, le-a povestit bunicilor ciscumstanta mutarii, a dat 2 ture cu masina lui de plastic pe coridorul rece si a facut la olita, ca un catel marcandu-si teritoriul de tranzit.
mutarea implica un drum de o ora si jumatate de acasa pana la mine la job, implicit o alta ora si jumatate la intoarcere, prin traficul rupt si inghesuit al cairoului gemand de nevoi.
m-am razboit cu inima mea sa accept si cu inima lu tatalutoma sa inteleaga, angoasa unei astfel de mutari, dar s-a produs si ma gasesc in ea zambind.
bunicii indoiti de greutati, radiaza la lectiile de viata pe care le primesc de la toma.
bucataria freamata de miros de cafea, iar radioul funk scutura dimineata cum ei uitasera ca se poate.
baia e mica si inca neprietenoasa.
sacii de haine troneaza inca nedesfacuti, ca sa petrec cate o jumatate de ora rascolind dupa o pereche de chiloti, sa ma ierte mami pentru limbaj.
pe drumul lung spre gradinita, spre zambete, spre sens, eu citesc biblia pierduta, sarumana doamna dana, toma rasfoieste lecturile lui egleziste si taxiul goneste sau sta, in functie de blestemele din trafic.
mi-am promis o colectie de fotografii calde, din calatoriile de dimineata.
ma doare ochiu care a vazut numai pentru el o remorca plina cu morcovi, ca un vis portocaliu cu verde viu. unde se duce fotografia asta nefacuta? ce sa-i spun eu ochiului care n-a impartasit cu lumea minunea asta stradala? bucata asta de sat in plina metropola care nu mai moare de atata rupt?
am vazut 2 oameni gonind pe o motocicleta, iar la coada lor prinse cu o sfoara 5 lipii de mancat in curand. cine dezafuma lipiile alea de noxele tevei de esapament? cui nu i-a pasat sa le inveleasca intr-un ziar macar?
am vazut o femeie la volan, urata de mult ce striga la sotul ei, si m-am gandit: aoleu, asa oi fi aratand si eu cand strig la tatalutoma, si mi-am facut un selfie fresh, langa cititorul de toma, ca sa-mi amintesc sa nu mai urlu, ca e pacat de domnu asta de langa femeia blonda cu parul gras devreme si e pacat de tatalutoma care s-a indragostit de mine senina, fi-ne-ar viata mai usoara oleaca, sa raman si eu ca o frezie, ah!
am vazut intr-o remorca un gagiu ridicandu-se brusc in picioare. pantalonii nu s-au ridicat cu el, asa ca fara sa ma intrebe nimic, mi-a aratat curu, da curu, sa ma ierte sotu meu ca m-am uitat si mama mea ca v-am povestit.
am vazut si un om murdaaar, intr-o geaca electric de turquaz, era blond si semana cu paul newman si m-am gandit: e plina lumea de actori fara rol. am vazut un maturator decent, pe care l-am mai vazut si ieri. a curatat o portiune de trotuar si ne-a invitat sa asteptam taxiul acolo, iar eu am apreciat mult curtoazia lui. am vazut barbatul din el, fara legatura cu matura de care era agatat. l-am vazut pe omul bun din ochii lui si mi-am imaginat cum merge seara la familia lui si cum le-a fost lor dor de el.
asa a venit 2016, cu un dum lung si nou, cu carte de citit, cu poze in perspectiva, cu emotii, cu ganduri.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu