Treceți la conținutul principal

maruntisuri vitale

pe repede inainte, scriu povestea zilei, intre 2 guri de cafea rece, un chat in romaneste cu prietena mea din mexic, un compliment de la o fetita de a treia ( ms corina, since you changed your hair, you look very different and i like it!), un telefon in araba la fotograf, un zambet cu femeia de serviciu care m-a cadorisit cu 5 sarmale de orez.
am inceput ziua la 6, pe bajbaite, cu gandul ca viata e nedreapta.
pe toma l-am scos din casa in urlete, cum ca nu vrea la gradinita, nu vrea carti de citit in taxi, nu vrea sa mearga pe jos, nu vrea 'nafing'!
taximetristul crede c-o sa faca multi bani din cursa asta.
de ce nu pornesti aparatul?
aa, pai nu merge. adica de dimineata a mers, dar apoi s-a oprit.
aa, si eu care credeam ca dimineata abia a inceput.
de ce, tu cat vrei sa platesti?
nu e treaba ta, vorbim la destinatie.
pai cum la destinatie? zi cat dai.
ramane cum ti-am zis eu ca ramane.
de cand esti in egipt?
4 ani, hai sa ne grabim.
la destinatie ii cer intai restul ca sa ma asigur ca nu se codeste cand vede bancnota mare.
el se face ca n-are rest. eu ies din taxi, cu toma cu tot.
ce faci?
plec sa caut un magazin sa schimb.
cum adica pleci? hai ce te-ai suparat asa? tu ai vazut ce aglomeratie a fost in trafic? da-mi 50 ca e bine asa.
mai mult de 40 nu vezi, asa ca da-mi 10 ca sa-ti dau 50.
iti dau 5.
imi dai 10, ca am treaba si ma grabesc.
imi da 10, ii dau 50 si ne despartim fara sentimente. poate ca el ma injura, dar trec sigura strada si energia lui nu ma ajunge.
toma a uitat sa mai planga. a inteles si el ca viata e mai mult decat vaicareala.
un caine cu un picior bolnav ne taie calea. 
toma ma intreaba ce-a patit cutu? eei, cand ai 4 picioare, e greu sa ai grija de toate. cand ai numai 2, pac pac, te descurci. dar lasa ca si cutu uite mai are 3 bune, sa fim optimisti.
in fine, pare toma sa zica, tacand.
in gradinita ma asteapta o pereche de parinti suparati.
le cunosc oful, il consider deja nepotrivit, dar lor nu le zic asta, ca doar am publicat o carte despre politete.
ii ascult. ea aproape ca urla, intr-o engleza sofisticat americanizata.
sotul ei repeta cand si cand nemultumirile ei, intr-un fel de engleza, de care ei ii e rusine, asa ca urla sa-l acopere.
imi spun si eu punctul de vedere.
whaaat? revine ea, semn ca discutia nu merge spre bine.
iau o foaie si notez niste replici de-ale ei, sa am si eu niste probe la dosar.
barbatul se teme de scrisul meu. eu acopar scrisul cu mana, ca la scoala.
spre sfarsitul discutiei, o intreb daca e sarcastica?
ea confirma ca nu.
ok, zic eu marunt si ma gandesc la o cafea calda.
discutia se termina, amiabil, desi ea e la fel de nervoasa cum a venit, iar eu n-am prea ajutat-o, fiindca nu mi-a dat voie constiinta.
aflu ca 3 profesoare lipsesc, am deci 3 clase stirbe, pun copiii laolalta, cant, ma stramb, povestim, ne prapadim de ras, pictam cu degetul, scoatem limba.
toma e fericit ca misa lui lipseste si ca in felul asta petrece cu mami timp nou si vesel.
tanti de la bucatarie imi trimite un castron cu mancare calda din meniul copiilor iar eu zic sarumana. 
raspund la 3 mailuri, dau o tura pe facebook, aflu niste contradictii despre guvernul norvegian, dar n-am timp sa aprofundez cazul. cate realitati sa disec intr-o singura zi?
un copil de 5 ani imi spune: mis cori ( ha ha te am strigat mis cori, in loc de mis corina; nu-i nimic imi place mult si cori) am 2 surprize pentru tine: 1 abtibild pe care mi l-am pus pe mana, si un breloc nou pe care l-am primit.
uaau, ce surprize nemaipomenite. ai grija de ele! si dispare.
se intoarce: mis voiam sa te mai intreb ceva.
zi.
am uitat.
bine, pa.
mi-am amintit.
zi.
pot sa cant la pian?
te rog!
uaau. multumesc.
si as mai povesti, daca nu vin 4 parinti care au cate ceva de intrebat in acelasi timp.
le zambesc. niste araba, niste engleza, cordialitati.. si inchid scrierea, fiindca viata ma cere.
aveti grija!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarzărul

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la bebe

nedaruri, nelacrimi, necuvinte

toma, mi-e dor de mamaia si tataia de la pucioasa, a oftat tatalutoma aseara. toma a adaugat; mie imi e si mai dor. de unde stii tu cat de mare e dorul meu? pai tu nu incapi in leaganul lu tataia, organizeaza toma emotiile cu precizie in classorul inimii. aoleu baieti, maine e ziua lu tataie. hai sa ne strecuram intr-un filmulet si sa-i cantam cu intonatie. aoleu si tot maine vine mos nicolae. adicaa, ar fi venit. care mos? oof, nicolae toma, e un mos care vine in romania si aduce niste surprize in ghete. si uite cum esti pui de roman si tu, meritai acolo o maslina ceva. tatalutoma se scuza abil: oof, mereu imi amintesti prea tarziu. la fel cum ai facut cu martisorul. de unde sa stiu eu delicatesele astea? n-am timp de procese de constiinta. imi intorc practicalitatea pe toate partile si conchid: poate peste noapte mos nicolae, dupa ce va fi terminat cu copiii din romania, vine si la noi sa ia orezul cu lapte din frigider si sa-l puna frumos cu caserola cu tot la tine in ghet