miercuri, 28 februarie 2018

poloneza din piata, muraturi cu snur si o vrabie in balcon

am fost de dimineata in piata mea rupta sa-mi iau legume pentru o comanda de muraturi. ca asa ofer eu muraturi cu snur, in loc de martisoare.
toma m-a ajutat sa aleg iar tao m-a ajutat si el sforaind in marsupiu langa gramada de sfecla rosie.
cum bre 8lire kilu de morcovi? pai de ce sotu meu a luat ieri cu 5 lire? el e mai destept sau cum?
a zambit vanzatoru, ca sa nu-i zic taranu ca sunt fata cu bun simt si astia se ataca repede.
nu domnita, si tu esti desteapta, mai desteapta ca el am impresia.
ce-ti mai dau? 3 legaturi de ceapa verde dulce ca tine sa-ti traiasca copiii, cum te cheama frumosule? Toma. Doma? Nu bre, Toma, T, Toma. Si p-ala micu? Tao? Cum ma? Tao bre. Aoleu, hai ca e mai frumos numele tau. De ce bre sar io de langa ardeii capia? Ce-are Tao? A fost un faraon, d'al lu tutancamon. Hai sa ma ierti, mi-a zis semi-taranu si-a scos din buzunarul rochiei lui un teanc de bani cat toata productia mea de muraturi pe juma de an.
ma ajuta el sa pun legumele in plasa si-mi zice: vezi ca aveai telefonu aci la fund ai de viata mea sa nu-l mai lasi in plasa cu castraveti. hai ca nu-l mai las, promit.
o zaresc pe o poloneza cu care m-am mai intalnit tot in piata asta acu vreo 3 luni.
vaaai, ce faci? ce bine imi pare sa te revad. doamne, ce copii frumosi ai. o pup: hai ca nu e vreme de complimente.
of, scuze ca ca ti-am pierdut nr de tel.
ajuta-ma cu legumele astea sa te iert, am repezit-o eu. am oprit un taxi, ea mi-a pus legumele langa sofer, ne-am imbratisat strans si-am plecat. nici nu stim cum ne cheama. Heei, a strigat ea, lasa-mi nr de tel la taraba asta cand mai treci, ca eu de la ei cumpar legume in fiecare zi.
a intrebat toma: e o prietena de a ta mami?
Da toma, intr-un fel. Am cunoscut-o acum vreo 3 luni cand eram in piata cu mamaie si tataie, ehe ce vremuri. acum era ea cu mama ei. ca asa suntem noi astea pierdutele prin lume, fericite pe rand.
te-a imbratisat strans am vazut.
ai dreptate, are o inima mare.
am ajuns acasa, am facut niste homeschooling cu ziare, lipici, adunari si scaderi. am alaptat purcelul si m-am apucat de muraturi. la al 18lea borcan am facut o pauza de cafea.
 am pus sfecla rosie la oparit, am surprins vrabia care mi-a rontait usturoiul verde din ghiveci si i-am zambit. i-am pus niste coji de paine pe pervaz, sa-mi lase usturoiul in pace.

Un comentariu: