Treceți la conținutul principal

strada mea cu inimi rupte

Imi place plimbatul pe strazile rupte ale cairoului, am colturile mele cu oameni inimosi si uneori imi e de ajuns sa schimb cu ei 2 zambete sincere si 3 glume cu sambure de adevar, ca sa-mi netezesc un moral sifonat.
Vanzatoarea de legume se lumineaza cand ma vede si incropim o sezatoare din 2 lazi de ardei intoarse cu curu pardon in sus.
Ea stie ca mie nu tre sa-mi spuna nicio poezie despre cat de proaspat e spanacu azi si ce pret bun are fasolea verde. Poezia se scrie de mana mea cu retentie de apa in mana ei murdar de muncita. Ce-ti dau bomboana mea cu miere?
Da-mi o plasa ca-mi pun io.
Plasa ma fac, se executa ea.
Iau 5 cepe, 2 rosii, un ardei galben si juma de kil de fasole verde.
Atata doar?
Pai sa nu nasc pana acasa.
Hai nu-mi da bani.
Hai ca-ti dau. Ii dau. Ea isi scoate din san traista ei murdara si imi da un rest gros. E fericita ca imi face discount. Iar eu ma imbrac cu fericirea ei si nu insist sa-i dau mai mult.
Ne vrem binele si stim amandoua ca mai rar ca noi.
Mergi sanatoasa bomboana mea.
Intru intr-un magazin de haine ieftine si bune, aduse de prin outleturile lumii, din extrasezonul bogatilor pe tarlaua rupta a lu Nefertiti. Vanzatoarea e o gagicuta inimoasa si supraponderala, dar cine a zis ca s-ampartit norocu taliilor de viespe in mod cinstit cand a fost la imparteala?
O aud justificandu-se la telefon unuia - Mister, iar lacrimile ei stau sa curga. Pai mister noi trebuia sa fim 4, azi am venit numai eu, toti ceilalti au probleme, de ce e vina mea? De ce in fiecare zi e vina mea?
Mister ii tranteste telefonu in nas.
Eu ii spun ca nu-mi place s-o vad trista. Ca am crezut ca asta e businessu ei cand o vedeam asa devotata.
Nu e businessu meu. E doar un loc de munca.
E businessu lu mister, adaug.
Exact, isi resoarbe ea lacrimile.
Auzi cati ani ai? 23?
22.
Pai esti tanara. Da-l in ma-sa pa mister. O imbratisez. Ea plange. Esti de miere, imi spune si se lasa grea pe umerii mei acolo pentru ea.
Tu trebuie sa inveti sa selectezi oamenii pentru care merita sa plangi. Mama, tata, o prietena buna. Nu pt mister, ca mister cu cat plangi, cu atat te exploateaza.
Of, tata nu mai am, iar vreo prietena care sa simta cand mi-e greu si cu care sa plang pe merit cum zici tu, iar n-am.
Asta findca esti stresata. N-ai timp sa vezi clar cine te merita si plangi la mister cersind intelegere.
Ai dreptate, numai de mine se ia.
Pai asta e tactica lui, ca tu esti dedicata, iar ceilalti fiindca lipsesc, s-au scutit de ocara. Da tu sa nu uiti cine esti si sa-i raspunzi lu mister cu incredere, nu moale. Auzi si lasa jobu asta, cauta o gradinita, ca ai suflet bun.
M-am gandit sa incerc.
Pai asa sa faci, ca acolo cu copiii o sa-ti fie bine si mai sunt fete ca tine, mai bei un ness la pauza, mai o barfa. Ia-ti niste haine faine din cascarabeta lu mister din ultimu salariu si cauta-ti alt drum, fara plans.
Multumesc, imi zice ea, si nastere usoara.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarzărul

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la bebe

nedaruri, nelacrimi, necuvinte

toma, mi-e dor de mamaia si tataia de la pucioasa, a oftat tatalutoma aseara. toma a adaugat; mie imi e si mai dor. de unde stii tu cat de mare e dorul meu? pai tu nu incapi in leaganul lu tataia, organizeaza toma emotiile cu precizie in classorul inimii. aoleu baieti, maine e ziua lu tataie. hai sa ne strecuram intr-un filmulet si sa-i cantam cu intonatie. aoleu si tot maine vine mos nicolae. adicaa, ar fi venit. care mos? oof, nicolae toma, e un mos care vine in romania si aduce niste surprize in ghete. si uite cum esti pui de roman si tu, meritai acolo o maslina ceva. tatalutoma se scuza abil: oof, mereu imi amintesti prea tarziu. la fel cum ai facut cu martisorul. de unde sa stiu eu delicatesele astea? n-am timp de procese de constiinta. imi intorc practicalitatea pe toate partile si conchid: poate peste noapte mos nicolae, dupa ce va fi terminat cu copiii din romania, vine si la noi sa ia orezul cu lapte din frigider si sa-l puna frumos cu caserola cu tot la tine in ghet