Treceți la conținutul principal

Minuni pe ruta București- Pucioasa

A găsit Toma în ghete un pachet de abțibilduri fifa si niste ciocolata. Uau tati, ție ți-a adus o plastelină. Ha-ha, poate te-a încurcat. Nu cred, a zis tacso, îmi place, dar ți-o pot împrumuta pe drumul București-Pucioasa ca să nu te plictisești în microbuz.
Și uite-mă în maxi taxi cu 2 sarsanale, sugar la piept și copil cu plastelină, imaginând forme pe care să le ia coca magică.
Tao a sforăit tot drumul deci Toma chiar a putut modela în voie flori, case, ciuperci, ghete și câte și mai câte. Hai că uite ce idee bună a avut Mosul cu plastelina asta pentru tati și ce bine că el mi-a dat-o mie. Mă felicit și eu în gând și-l mut pe purcelul de Tao de pe brațul stâng pe cel drept.
Auzi mami, de ce miroase a țuică? Păi s-au urcat niste... mă rog, domni, care s-au încălzit un pic înainte și acum în spațiul ăsta mic respirația lor alcoolizată umple aerul. El își vede de plastelină acum că s-a lămurit și cu țuica.
Pe la Ulmi urcă o mamă cu un băiețel cu sindrom down cu nasul curgând. Aerul se mai imbâcsește un pic, dar vaporii de țuică dezinfectează cu succes. Îi soptesc băiețelului: bună! iar el urlă un bunăă entuziast care aproape că mi-l trezește pe Tao. Se așază în spatele meu, dar mă bate pe umăr să mai povestim.
A venit moș Nicolae? il intreb
El râde cu ochii și atât.
Scot din plasă una din ciocolatele primite se Toma.
Uaaau, exclamă el si mângâie folia ciocolatei cu degetele lui anormal de scurte. Buba! Îmi arată câteva pielite smulse și înțeleg ticul ăsta al facutului de rău sieși. Of, raspund.
El mă pupă pe brat prin geaca.
Toma se emoționează.
Hai să-i dăm plastelina. Că tu mai ai.
Toma ezită. Îi spun: e ca si cum îi dăm toate minunile modelate de tine in ultimele 2 ore.
Pai ele nu mai există.
Nu e adevărat, energia ta e acolo, bucuria, iubirea. De la Mosul la tati la tine la el.
Și i-o dăm. Băiatul explodează de bucurie. I-o dă mamei lui s-o pună în plasă. Ea zice: hai că mergem. El se stupefiază. Nu vorbește mult, dar fața lui e un dicționar de emotii. Ea explică scurt că s-au eliberat niște scaune mai in față. El mă trage la pieptul lui și mă pupă. Mi-l pupă si pe Tao pe cap iar ochii mei se umplu de lacrimi. Nu plang. Nici Toma nu plânge deși stăm amândoi gâtuiți în clipa asta grea. Ești prietena lui acum. De ce se uită in spate?
Fiindcă are o prietena acum.
De ce nu a stat aici?
Fiindcă în față are un scaun. Tu intre un scaun si un prieten ce-ai alege?
Prietenul, desigur.
Si el la fel, dar mama lui e obosita Toma. Toate mamele sunt, dar oboseala mamei lui probabil apasă cum eu n-o să simt niciodată.
I-ai dat niste iubire, rezumă Toma.
I-am dat împreună. Din ciocolata ta și din toate câte modelaseși.
Să fii atent Toma la oameni. Să le dai din iubirea ta. Că uite ce puțin am făcut și ce mult de fapt. Și-acum îmbracă-te că ne-am luat cu minunile și-am ajuns acasă.


Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarzărul

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la bebe

nedaruri, nelacrimi, necuvinte

toma, mi-e dor de mamaia si tataia de la pucioasa, a oftat tatalutoma aseara. toma a adaugat; mie imi e si mai dor. de unde stii tu cat de mare e dorul meu? pai tu nu incapi in leaganul lu tataia, organizeaza toma emotiile cu precizie in classorul inimii. aoleu baieti, maine e ziua lu tataie. hai sa ne strecuram intr-un filmulet si sa-i cantam cu intonatie. aoleu si tot maine vine mos nicolae. adicaa, ar fi venit. care mos? oof, nicolae toma, e un mos care vine in romania si aduce niste surprize in ghete. si uite cum esti pui de roman si tu, meritai acolo o maslina ceva. tatalutoma se scuza abil: oof, mereu imi amintesti prea tarziu. la fel cum ai facut cu martisorul. de unde sa stiu eu delicatesele astea? n-am timp de procese de constiinta. imi intorc practicalitatea pe toate partile si conchid: poate peste noapte mos nicolae, dupa ce va fi terminat cu copiii din romania, vine si la noi sa ia orezul cu lapte din frigider si sa-l puna frumos cu caserola cu tot la tine in ghet