Treceți la conținutul principal

sa nu uitati sa traiti!

se inghesuie zilele fericite unele intr-altele, se incarca inimile, se unesc zambetele, se triaza ofurile, se pun la dospit ganduri proaspete.
toma zburda liber, asuma cuvinte romanesti, bucura oameni la tot pasul.
vinul de casa amesteca grijile si le scutura de frici. nimic nu doare.

in tren, o tanti care merge de la constanta la targoviste, s-a indragostit de toma. fata ei a murit de cancer, sotul ei a murit de infarct, nepoatele ei cresc singure in germania, dar o suna zilnic fiindca ea le-a mai ramas.
ea merge sa faca pastele la un var de-al ei, fara dinti, dintr-o comuna de langa targoviste. el a intampinat-o la bucuresti si merg impreuna pana in satul lor natal.
sper sa te simti bine la noi!
ea: o sa ma rasfatati?
el: da, da. adica tu ne spui ce nu iti place si noi repetam greseala. ha ha..

ma sfasie mortile din viata ei. ii spun ca e foarte puternica si ea zice: stiu!

eu vreau sa plang, dar nu e timp. ea a facut pace in inima ei, iar eu ma iau cu degetul aratator al lu toma care descopera orizonturi verzi prin geamul murdar al personalului de 12:35, in directia bucuresti -targoviste, cu plecare de la linia 6.

mamaia mi-a zis: de ce latra fa mama bluza asta pa tine? asa a insit acuma? doamne fereste! mai umbla una cu o patura pa ia, o batuse barbasu.
ee, s-a schimbat lumea fai mamica! ia fetili barbati barbosi acuma! adauga ea cand intra tatalutoma cu un buchet minuscul de floricele in mana.
pai ce nu le-am vazut io in iarba? le-ai luat d-aci din gradina!
eu ii traduc barbosului, dar el e prea plin de zambete sa se lase afectat.
mamaie sunt fericita ca te-am mai vazut!
pai sa stii ca si io! si imi arunca ea in cap cu florile aduse de barbos.

sunt frumoase venirile acasa. dam si primim. surprindem si ne lasam imbratisati. unii oameni ne tin mai mult ca altii la piept. imi place asta.
cu unii vorbim degeaba. mereu m-am intrebat la ce sunt bune cuvintele goale. de ce ne vorbim cand nu ne trebuim? de ce ne e frica de liniste?

unii copaci sunt mai drepti decat i-am lasat. cerul e mai clar cu fiecare reintoarcere. apusul nu-si mai termina rozurile.

cozonacul e de data asta cel mai pufos.

toma picteaza nemarginirea pe oua de gaina din curte.

iarba pudrata cu nasturei invita una-doua la tolaneala.

vantul carlionteaza ceafa lu toma iar mainile lui murdare de viata refuza spalarea.

si sa tot mai fie minuni de inramat in tabloul vacantei asteia.
ma opresc. merg sa fac o cafea.
sa nu uitati sa traiti!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarzărul

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la bebe

nedaruri, nelacrimi, necuvinte

toma, mi-e dor de mamaia si tataia de la pucioasa, a oftat tatalutoma aseara. toma a adaugat; mie imi e si mai dor. de unde stii tu cat de mare e dorul meu? pai tu nu incapi in leaganul lu tataia, organizeaza toma emotiile cu precizie in classorul inimii. aoleu baieti, maine e ziua lu tataie. hai sa ne strecuram intr-un filmulet si sa-i cantam cu intonatie. aoleu si tot maine vine mos nicolae. adicaa, ar fi venit. care mos? oof, nicolae toma, e un mos care vine in romania si aduce niste surprize in ghete. si uite cum esti pui de roman si tu, meritai acolo o maslina ceva. tatalutoma se scuza abil: oof, mereu imi amintesti prea tarziu. la fel cum ai facut cu martisorul. de unde sa stiu eu delicatesele astea? n-am timp de procese de constiinta. imi intorc practicalitatea pe toate partile si conchid: poate peste noapte mos nicolae, dupa ce va fi terminat cu copiii din romania, vine si la noi sa ia orezul cu lapte din frigider si sa-l puna frumos cu caserola cu tot la tine in ghet