Treceți la conținutul principal

sa nu lasati arta sa moara!

mi-am amintit azi un detaliu din timpul unei conferinte despre educatie si expunerea copiilor mici si foarte mici la arta, in nordul angliei.
purtatoarea de cuvant a ministerului britanic al educatiei tinea discursul initial. ii zambeam din primul rand, fiidca era genul meu. purta o fusta deasupra genunchiului. statea pe un scaun simplu, fara pupitru, fara pahar cu apa, si raspundea intrebarilor cu jovialitate. la un moment dat si-a scos pantofii ca sa-si relaxeze talpile. am iubit gestul ei si l-am pus intr-un fel de `acasa` al inimii, un fel de sertar doldora cu satisfactii universal-valabile. stiam ca batusem drumul pana la leeds cu folos. iar ploaia nu facea decat sa dea de baut asfaltului britanic niciodata in pericol de inundatie.
mi-am scos azi pantofii in taxi si mi-am vazut de citit, cu toma dormindu-mi in poala, si cu gandul fugind printre randuri, la femeia aia desculta, care m-a felicitat fiindca alesesem calea copiilor.
calea laptelui de cocos, sa nu riscam intolerante.
egiptul e plin de nevoie de recunoastere, de oameni alergand dupa pozitii, dar probabil ca asta e lumea intreaga, iar anglia nu e cu nimic mai demna, doar fiindca si-a pavat cu grija mocirla pe spinari fara noroc.
dar cine sunt eu sa scormonesc istoria? si unde vreau sa ajung?
a, stiu. am obosit de atata fatarnicie. zambete mintite, gaturi inclestate, curiozitati furate pe sub ochi, demnitate fara loc in vocabularul prezentului.
oamenii nu mai ajung la timp, sau uita c-au promis sa vina, fiindca prea putinora le mai pasa la cat incepe ce n-are oricum sa se termine in favoarea lor.
in toata nepasarea asta care duce totusi spre inainte, toma intreaba in stanga si in dreapta daca s-a facut aprilie deja si daca ii da si lui cineva o umbrela pentru rainy days in romania.
apoi si-a asumat repica: i`ll play for 5 more minutes. si vad ca incepe sa simta minutarul, in functie de cat de alerta ma interpreteaza.
ii dau timp, ne balacim palmele intr-un fel de lut moale, il curgem dintr-un vas intr-altul, scriem povesti pe ziar cu el.
soacra-mea se teme de mizeria pe care lutul asta o s-o lase in urma, iar eu incerc s-o distrag, aratandu-i un model pe care tocmai l-am trasat cu degetul in lutul fluid, imprastiat pe ziarul pe care nimeni nu-l mai citeste, dar postasul il aduce pe bicicleta cu stoicism, ca-ntr-un film in care a uitat ca joaca.
soacramea raspunde placida: asa si?
imi spun: a murit arta in soacra-mea. desi a cochetat si ea cu artisticul de circumstanta bucata buna de viata.
unde se pierde arta? in ce zi ii spunem: atat a fost. mersi frumos?
in fine. ma culc neraspunsa.
sa nu lasati arta sa moara!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarzărul

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la bebe

nedaruri, nelacrimi, necuvinte

toma, mi-e dor de mamaia si tataia de la pucioasa, a oftat tatalutoma aseara. toma a adaugat; mie imi e si mai dor. de unde stii tu cat de mare e dorul meu? pai tu nu incapi in leaganul lu tataia, organizeaza toma emotiile cu precizie in classorul inimii. aoleu baieti, maine e ziua lu tataie. hai sa ne strecuram intr-un filmulet si sa-i cantam cu intonatie. aoleu si tot maine vine mos nicolae. adicaa, ar fi venit. care mos? oof, nicolae toma, e un mos care vine in romania si aduce niste surprize in ghete. si uite cum esti pui de roman si tu, meritai acolo o maslina ceva. tatalutoma se scuza abil: oof, mereu imi amintesti prea tarziu. la fel cum ai facut cu martisorul. de unde sa stiu eu delicatesele astea? n-am timp de procese de constiinta. imi intorc practicalitatea pe toate partile si conchid: poate peste noapte mos nicolae, dupa ce va fi terminat cu copiii din romania, vine si la noi sa ia orezul cu lapte din frigider si sa-l puna frumos cu caserola cu tot la tine in ghet