Treceți la conținutul principal

mai e timp inca!

s-a intamplat ca tatal unor gemeni de 6 ani a murit subit, pe cand toata lumea isi dormea, cum putea, somnul cel de toate noptile.
gemenii si-au vazut de scoala in continuare, dar refuza sa vorbeasca despre moartea asta afurisita care le-a rasturnat copilaria. nu stie nimeni ce-i in inimile lor, iar razboiul zilelor partii asteia de lume amesteca fel de fel de fapte, de greseli nescuzate, de sanatati ignorate, de morti neplanse, cu praf. si viata merge inainte, asa gresita cum e.
in aceeasi clasa, o fetita plange in fiecare dimineata, de o luna, atunci cand mama ei o lasa la scoala. a marturisit abia ieri ca plansul e de teama ca mama ei va muri asa dintr-o data, ca tatal colegilor ei.
m-a intrebat mama ei in lacrimi azi de dimineata, ce sa faca.
i-am zis ca micuta a descoperit conceptul de moarte si incearca sa-l inteleaga. e infricosator, dar o sa treaca. nu inseamna ca e bolnava, ci doar ca ii pasa. ca iubeste viata, ca-si iubeste parintii si ca ii vrea aproape. e minunat.
crezi ca e ceva temporar?
da, cred! si mai cred ca n-o sa treaca niciodata de tot. o sa tot revina frica asta pe parcursul vietii, dar e naturala. si eu o am. vine si pleaca.
nu ne ramane decat sa celebram viata. pentru maine, nu ne promite nimeni nimic. dar e de datoria noastra sa ne imbratisam azi si sa ne zambim.
a plans.
am imbratisat-o.
mi-a multumit.
lasa-mi numarul tau de telefon - i-am zis- si roag-o pe fetita sa vina in birou si sa te sunam de cate ori o viziteaza teama,  iar tu mergi acasa si respira. bucura-te de viata.
in prima pauza fetita a venit sa vorbeasca cu mami. ii era rusine ca face asta, dar isi lua de la mami incredere, certitudini, forta.
in a doua pauza a venit sa-mi zica: sa stii ca nu vreau s-o sun pe mami.
am stiut ca s-a salvat. ca e deasupra fricii. ca e inteleasa de mine si de mami si de cine mai simte cu ea si ca e puternica. a primit o imbratisare si a fugit in gradina.
am sunat-o pe mama ei sa-i spun minunea. plangea de fericire.
am luat intamplarea si-am pus-o la inima. am spalat cu ea vremea rea, durerea de cap, micile nemultumiri, dorurile, tot.
cand mami a venit s-o culeaga de la scoala, am gustat regasirea lor noua.
mi-am mai umplut inima o data. le-am facut o poza. sa va arat si voua 2 suflete fericite ca sunt in viata, si atat! mai e timp inca!




Comentarii

  1. Corina,

    Citesc ce scrii si ma minunez de fiecare data. Dincolo de detaliile vietii tale, mi se pare nemaipomenit cum reusesti sa vii cu idei si solutii si cuvinte potrivite pentru situatiile pe care le intilnesti. Eu n-as fi avut in veci ideea de a lasa un copil speriat sa-si sune mama. Ori de a directiona discutia cu unul categorizat drept violent ori agresiv spre sport si practicarea lui corecta. Empatia ta iese din tipare, iese din ecran :-), loveste in moalele capului si taie rasuflarea. Zau!
    Sa-ti poti tine inima curata si mare cit mai mult!
    Paula.

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc Paula. am ajuns sa cred ca harul asta nou poate sau care a zacut mereu in mine, vine de la autenticitatea crasa la care te supune egiptul. daca nu stau simpla si verticala, ma ia tavalugul.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarzărul

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la bebe

nedaruri, nelacrimi, necuvinte

toma, mi-e dor de mamaia si tataia de la pucioasa, a oftat tatalutoma aseara. toma a adaugat; mie imi e si mai dor. de unde stii tu cat de mare e dorul meu? pai tu nu incapi in leaganul lu tataia, organizeaza toma emotiile cu precizie in classorul inimii. aoleu baieti, maine e ziua lu tataie. hai sa ne strecuram intr-un filmulet si sa-i cantam cu intonatie. aoleu si tot maine vine mos nicolae. adicaa, ar fi venit. care mos? oof, nicolae toma, e un mos care vine in romania si aduce niste surprize in ghete. si uite cum esti pui de roman si tu, meritai acolo o maslina ceva. tatalutoma se scuza abil: oof, mereu imi amintesti prea tarziu. la fel cum ai facut cu martisorul. de unde sa stiu eu delicatesele astea? n-am timp de procese de constiinta. imi intorc practicalitatea pe toate partile si conchid: poate peste noapte mos nicolae, dupa ce va fi terminat cu copiii din romania, vine si la noi sa ia orezul cu lapte din frigider si sa-l puna frumos cu caserola cu tot la tine in ghet