Treceți la conținutul principal

despre dumnezeu si despre fuga

mami, why are we going to school? ma intreaba toma cu nota de vaicareala, ca in fiecare dimineata.
because I work there and because you like it, and because you have many friends there and because we have to! si gata!
si de ce ne trezim cu noaptea in cap sa mergem acolo, ca sa ne intoarcem noaptea?
ei toma, fiindca asa e cairo-ul asta labartat si desirat si aglomerat si impachetat. dar e un sens in toate, sa stii!
mami, who built the sky?
oo, it was always there! ma eschivez eu, fiindca as vrea despre dumnezeu sa invete mai tarziu, cand isi va fi asumat mai multe directii ale conceptului.
el nu se lasa: nu ma intereseaza de cand e acolo, ci who built it?
zic: tati o sa-ti explice diseara, ca el se pricepe cu planetele si cu stelele.
ok, a inchis el subiectul, iar eu am inteles ce bine e sa traga 2 la caruta, sa mai lasi responsabilitati dumnezeiesti pe alti umeri.
auzi mami, football comes from foot and ball?
da, zambesc eu si-l pup pe capul asta care nu mai conteneste sa se intrebe ca sa priceapa.
taximetristul nu zambeste, rugaciunea care se tanguie din radioul lui imi imbraca gandurile fara sa ma intrebe daca imi e frig.
vezi toma, de-asta ti-l aman eu pe dumnezeu, fiindca vreau sa-l intelegi pe potriveala inimii tale, nu bagat pe gat de niste baieti cu barba neagra si arma la ei sau de altii cu barba alba si rochia poleita cu aur. poate gresesc sau poate am obosit de atata asumare. mi-ar placea totusi sa-l citesti pe eliade ca mie mi-a deschis multe usi ale spiritului.
da-mi cartile alea din geanta, daca tot am ajuns la scriitura, imi ordona el.
hai ca bine zici. scot pentru mine biblia furata, na ca iar ma intorc la dumnezeu, iar pentru toma scot finding nemo, 1 si 2. el numeste povestea asta: tony the fish. si mi se pare si asta un curaj de auto didact.
da-mi si cartea rosie, insista el.
n-avem niciuna rosie, ma grabesc eu.
avem, sigur ca avem, ca doar eu am pus-o acolo, ma pune el iar la punct ca si cand faptul ca el are 3 ani si eu 32 iar nu are nicio relevanta.
el isi stie lumea, isi stie limitele, le forteaza cu bagare de seama si ma reveleaza la fiecare pas.
ajungem la destinatie fuguta.
slabanogul cu barba si cu alah in boxe isi aprinde o tigara victorios. ii dau un pic de bacsis. ne arata dintii. toma ii spune bye, el raspunde: see you! eu adaug: cum o vrea domnu- o rutina lingvistica in tarile arabe.
inchid portiera si ochii mi se opresc pe un sticker cu 2 iepuri calarindu-se.. si cu inimioare in jurul lor.
as vrea sa zambesc, dar nedumerirea bate gluma, asa ca aduc buza de jos peste buza de sus, scot niste aer prin colturile gurii si traversez.
strada spre gradinita e rece si goala. toma sprinteaza si ritmul lui e haios spre ridicol, dar dragut. asa am invatat toti sa alergam, punand patos in coate si saltand strengareste.
apoi incet incet am obosit, au inceput sa ne doara incheieturile, sa ne surprinda iernile, sa ne apese grijile, sa uitam cum e sa fugi de drag, nu de nevoie.


Comentarii

  1. Hello Corina, Hello Toma.

    I miss you both so much. I hope I get to see you both. I really miss watching Toma grow up. He is in Kindergarten now! Although he may not remember me, give him a big hug and kiss from Yasmeen and Dalia.

    We love you!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you Yasmeen. What a nice surprise. A big hug back! Cori

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarz...

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la ...

poveste cu buburuze și super lună

Încep o serie de povești mici despre viețuitoarele la al căror ritm m-am racordat în izolarea asta complicat de benefică în restricțiile ei. Acum vreo lună vorbeam cu găinile, cu Lăbuș, cu vrăbiuțele. Încet încet m-am orientat către albine, râme, melci, țânțari, gândaci. E o lecție bună atunci când nu poți îmbrățișa oameni. Înveți astfel că tu cu intențiile, convingerile, așteptările, nemulțumirile tale ești doar o părticică din ecosistemul obosit de atâta antropizare, dar care își vede de treabă cu  mecanica fascinantă a firescului. În fine, gata cu pledoaria, că trece super luna plină până termin eu povestea. Se făcea că plantasem busuioc în solar, răsăriseră minunățiile, le transplantasem din tăvițe de răsaduri în ghivece mai mici sau mai mari. Într-o ladă mai mare cu plante aromatice am găsit într-o zi o buburuză pe care am și făcut-o celebră pe Facebook pentru cât de curate și viguroase erau plantele din grija ei. Azi am găsit 2 ghivece cu frunzulițe de busuioc ronțăite d...