Treceți la conținutul principal

All the arms we need are for hugging, bai tantalaule!

e 7.50. oftez scurt de tarziu ce e si ies pe usa blocului. tatalutoma pupa obraz de toma si-i ureaza de bine pentru ziua care abia incepe sa se scrie.
o ceata seninie ne invaluie pe toti 3 ca intr-o plapuma vie. in romania ceata ar imprastia peste zare un cenusiu apasator, dar in egipt ceata straluceste. e asa ca un vis frumos din care nu-ti mai amintesti detalii. le spun baietilor ca asta se cheama ceata, iar in italiana nebbia. ooo, iar se da mami smart cu italiana ei zice tatalutoma.
nu ma supar. trec dimineata la bune si traversez. oprim un taxi. tatalutoma explica soferului ca numa mama si copilul se deplaseaza. toma face cu mana stanga soferului in semn de bine v-am gasit domnu si cu dreapta catre tati, in semn de ai grija de tine, pa!
soferul e magulit de salutul lu turturel, ma intreaba de origini, apoi ca o gluma vrea sa stie care jumatate din toma e romana si care egipteana. ii zic ca jos e roman. el refuza adevarul meu. il vrea pe toma puternic si infipt in taramu lu tutancamon. io care nu l-am circumcis, insist ca jos e roman.. dar nu-i mai explic. radem asa fiecare pentru el si ne intoarcem in noi.
ma uit pe geam cu turturel in brate. ochesc niste puscasi cocotati pe un bloc, cu armele indreptate in jos. asa ca intr-un film. n-au cred de gand sa traga in nimeni, doar pazesc biserica din cartier. din cand in cand in biserici se intampla galceve, intrucat acolo sunt crestinii mai usor de gasit laolalta de catre musulmanii suparati din te miri ce... in fine..
ajungem pe o strada care imi place, cladirile sunt vechi, impozante, vorbesc despre o lume sofisticata, peste care s-a asternut praful, nepasarea, progresul prost inteles si graba omului nou. ar da bine intr-o poza cu efect vintage, in lumina asta stralucitor fumurie. poza se face in minte si se merge mai departe. 
ne blocam in trafic. in dreapta noastra e o duba a politiei, cu 4 flacai purtand arme la subrat. toma le face cu mana. nu primeste nimic. unu mai tuciuriu strange arma aproape de corp si o aseaza in pozitia corect-amenintatoare, semn ca nu e de gluma. ramanem blocati in trafic pentru inca niste secunde. ca si cand timpul ii face cadou tuciuriului iluzia puterii. toma ii face cu mana din nou. tuciuriul se face ca incarca si ramane serios. inima mea nu se strange. tin in brate un copil senin, al carui zambet incurca degetele tragaciului. inteleg fara certitudini ca arma lui de-adevaratelea n-are gloante. toma intelege si el ca asta nu e un baiat bun, atata vreme cat alege o amenintare balbaita ca raspuns la un zambet curat de inceput de zi, de lume.
duba politiei coteste la dreapta. tragaciul se face si el nevazut, cu jucaria lui mortala cu tot.
toma fara parteneri de joc nu-si poate desfasura entuziasmul. zambeste unui sofer a carui inima se deschide brusc. o data cu inima se deschide si geamul si soferul intinde mana sa dea noroc cu toma. deschid si eu geamul nostru si mainile lor se intalnesc. se scrie niste fericire acolo si eu ma simt o spectatoare norocoasa. am loc in randul unu la spectacolul vietii, iar copilul meu, minunea mea vie joaca impecabil. sunt mandra de el, de mana mea care a deschis geamul inlesnind miracolul si de inima mea nedurand in fata armei de mai devreme. Alerg cu gandul dupa duba de politie si-i strig tuciuriului cu tinerete furata:
All the arms we need are for hugging, bai tantalaule! .. si pune bereta aia calumea, vai de constiinta ta.

Comentarii

  1. as citi "cartea" asta pe nerasuflate... cred ca nu merge optiunea de abonare la postari.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarz...

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la ...

poveste cu buburuze și super lună

Încep o serie de povești mici despre viețuitoarele la al căror ritm m-am racordat în izolarea asta complicat de benefică în restricțiile ei. Acum vreo lună vorbeam cu găinile, cu Lăbuș, cu vrăbiuțele. Încet încet m-am orientat către albine, râme, melci, țânțari, gândaci. E o lecție bună atunci când nu poți îmbrățișa oameni. Înveți astfel că tu cu intențiile, convingerile, așteptările, nemulțumirile tale ești doar o părticică din ecosistemul obosit de atâta antropizare, dar care își vede de treabă cu  mecanica fascinantă a firescului. În fine, gata cu pledoaria, că trece super luna plină până termin eu povestea. Se făcea că plantasem busuioc în solar, răsăriseră minunățiile, le transplantasem din tăvițe de răsaduri în ghivece mai mici sau mai mari. Într-o ladă mai mare cu plante aromatice am găsit într-o zi o buburuză pe care am și făcut-o celebră pe Facebook pentru cât de curate și viguroase erau plantele din grija ei. Azi am găsit 2 ghivece cu frunzulițe de busuioc ronțăite d...