Treceți la conținutul principal

cum l-am salvat pe michelangelo de la moarte

nu v-am mai scris de mult. ma scuz cum fac egiptenii de omenie, cu mana la inima.
constat ca atunci cand ma orientez catre citit, ma desprind de scris.
n-am timp in viata asta grabita, de amandoua.
citesc despre demonii lu michelangelo, despre o roma perfida si murdara, nu spalata si glorioasa cum am gasit-o eu cand m-a ajutat viata s-o strabat.
imi vine sa plang de multe ori in timp ce citesc, dar nu merg pana la capat cu nevoia asta.
in timp ce citeam pe nisip, m-a chemat toma si-am lasat cartea din mana. mi-a furat-o marea. am cules-o din spuma si-am uscat-o cu grija.
apucasem sa-i fac o poza inainte sa guste marea din ea.
acum e grasa, ondulata, cu fire de nisip intre pagini. de cate ori o deschid, imi ploua pe piept cu nisip grisat, de la mediterana, ca o metafora. pe michelangelo il viziteaza moartea in vis, apoi o picteaza ziua pe panza. il viziteaza niste baieti si fete, iar el incearca dragostea cu ei. se salveaza de la moarte de cateva ori, asa cum l-am salvat si eu din valurile mediteranei.
cartea asta e despre cat de mici suntem atunci cand lasam dramele sa vorbeasca despre noi.
despre cat de repede trec toate si cat de putin stam in fericire.
afara e furtuna de nisip. impropriu spus afara, fiindca in egipt cand incep rafalele, esti una cu ele, oriunde te-ai ascunde. dar de ce sa te ascunzi?
mi-am construit o mantra noua, cat ne-am conectat toti 3 pe plaja aia virgina la mediterana.
mi-am zis asa: las soarele sa ma reveleze, apa sa-mi spele fricile, nisipul sa-mi vindece ranile, inchid ochii, iar rasul baietilor mei e tot.
a fost o vacanta buna, cu yoga, cu michelangelo, cu rozmarin. am cules scoici si pietre cu gauri si-am strecurat prin gauri struna, incropind medalioane cu sens. le-oi da cui ma merita.
am meditat la sensul vietii, la putinul necesar, briza mi-a ondulat parul si mi-a rumenit pometii zambati.
toma s-a rostogolit in nisip si a chitait in valuri.
a urlat catre mare: I will be back! fara ca noi sa stim ca si-a asumat deja future tense. 



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarzărul

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la bebe

nedaruri, nelacrimi, necuvinte

toma, mi-e dor de mamaia si tataia de la pucioasa, a oftat tatalutoma aseara. toma a adaugat; mie imi e si mai dor. de unde stii tu cat de mare e dorul meu? pai tu nu incapi in leaganul lu tataia, organizeaza toma emotiile cu precizie in classorul inimii. aoleu baieti, maine e ziua lu tataie. hai sa ne strecuram intr-un filmulet si sa-i cantam cu intonatie. aoleu si tot maine vine mos nicolae. adicaa, ar fi venit. care mos? oof, nicolae toma, e un mos care vine in romania si aduce niste surprize in ghete. si uite cum esti pui de roman si tu, meritai acolo o maslina ceva. tatalutoma se scuza abil: oof, mereu imi amintesti prea tarziu. la fel cum ai facut cu martisorul. de unde sa stiu eu delicatesele astea? n-am timp de procese de constiinta. imi intorc practicalitatea pe toate partile si conchid: poate peste noapte mos nicolae, dupa ce va fi terminat cu copiii din romania, vine si la noi sa ia orezul cu lapte din frigider si sa-l puna frumos cu caserola cu tot la tine in ghet