Treceți la conținutul principal

a fost odata un inel fara piatra, ca daca nu s-ar pierde, nu s-ar mai gasi

n-am mai scris de cateva zile. s-au tot intamplat rele peste bune, imbolnaviri peste iluzia sanatatii.. fel de fel, ca nu ma hotaram ce sa aduc in lumina reflectoarelor ochilor care mi-au dus dorul, imbratisa-v-as dintr-o suflare pe toti.
nu ma lungesc mult din motiv de nevoie de lungire de-adevaratelea in pat, de contopire cu salteaua, de inchis cutia gandurilor, de deschis pe cea a viselor, daca o mai vrea subconstientul sa puna umarul la treaba.

punctez plimbarea de dimineata in gradina in care il duc pe toma cu regularitate. mai gusta o frunza, mai juleste genunchii, mai demonteaza un robinet, mai flirteaza cu cate o gagicuta holbandu-se la el de pe umarul stang al mamei sale. egiptencele de rand, by the way, isi poarta copiii pe cate un umar, cu un piciorus pe spinare si altul pe piept. par impacati, si copiii si mamele. am incercat sa-l cocot si eu pe toma, dar n-are stare nici 2 secunde, iar eu n-am kilograme si forta sa ma joc prea des cu ideea.
dupa gradina trec prin piata. juma de kg de castraveti si juma de portocale, fara tamtam. merg sa platesc in spatele rafturilor, intr-un fel de altar al aprozarului, sa ma ierte autoritatile divine pentru comparatie. dau de o chiuveta, spal un castravete pt toma. nu intreb pe nimeni nimic si ma folosesc de un cutit baban, cu maner imbracat in blana de capra. destul de odios, dar incerc sa neg senzatia si sa-mi vad de scop. mai zaresc pe rafturile din spatele tejghelei 2 pantofi, cei ai casierului care stie sa se relaxeze la job, deduc; mai vad o tastatura prafuita, 2 linguri, un casetofon. un fel de biblioteca a tuturor utilitatilor pietarilor. o inteleg si n-o judec. ii dau lu toma o juma de castravete, pe cealalta o mananc eu. cat ai de plata madam? ma intreaba casierul care nu verifica, ma crede pe cuvant. 7 lire numa, zic. de ce madam iei numa atata? pai ca sa nu car prea mult..e sa nu cari, asa mi-ai zis si ieri. hai ca poate maine nu-ti mai zic..
apoi alt pietar, care nu stie decat un cuvant in engleza, respectiv 'from'..cand ne vede striga: from tomaaa! nu-l corectez. imi place 'specialitatea' lui.
e toata a ta piata asta, tomica!
in drum spre casa trec pe langa brutarie si ma seduce un croissant cald. o sa stranut de la el, stiu, dar fac pe nebuna si mi-l iau. il infulec intr-un minut. 

pe dupa amiaza ma trezesc fara inelul de logodna. inel pe care eu l-am desenat si tatalutoma l-a comandat unui argintar de cartier, care a facut o supertreaba. am vrut un inel fara piatra, fiindca se arunca cu suficiente pietre in egipt zilele astea, ca sa mai fac si eu uz de simbolul cu pricina.

in aproape 2 ani nu l-am scos de pe deget niciodata pana ieri cand am pictat niste scaune la casa noua. m-am spalat de vopsea pe maini si l-am uitat langa chiuveta.
incerc nauca sa-mi amintesc momentul scoaterii de pe deget, il caut peste tot, nu e. il sun pe tatalutoma sa mai verifice el la apartament. nu l-a gasit, ma indeamna sa ma calmez. ma duc totusi dezamagita sa mai caut si cu ochii mei, care au vazut atatea colturi de lume, ca poate s-or pricepe sa scoata inelu de unde nu-i.
il gasesc pe tatalutoma in balcon, ca pe o julieta a renovarilor.
sub balcon, eu- romeo, cu darzenie de supererou si sani cu lapte. dupa cum zambeste, simt ca mi l-a gasit. zic, da! inainte ca el sa ma receara in casatorie si sa-mi introduca iar pe deget farama de inelus. s-a rezolvat. casnicia noastra e salvata. toma ne ignora usurat.

nu ma mai leg de nimic de peste zi fiindca mi se inchid ochii.
scot totusi pistolul de lipit dintr-o punga prafuita si imi repar cu dibacie o pereche de papuci prosti, la care tin.
sunt multumita de treaba mea. o sa-mi umblu grijile si bucuriile de maine in papucii astia. am stabilit!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarz...

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la ...

poveste cu buburuze și super lună

Încep o serie de povești mici despre viețuitoarele la al căror ritm m-am racordat în izolarea asta complicat de benefică în restricțiile ei. Acum vreo lună vorbeam cu găinile, cu Lăbuș, cu vrăbiuțele. Încet încet m-am orientat către albine, râme, melci, țânțari, gândaci. E o lecție bună atunci când nu poți îmbrățișa oameni. Înveți astfel că tu cu intențiile, convingerile, așteptările, nemulțumirile tale ești doar o părticică din ecosistemul obosit de atâta antropizare, dar care își vede de treabă cu  mecanica fascinantă a firescului. În fine, gata cu pledoaria, că trece super luna plină până termin eu povestea. Se făcea că plantasem busuioc în solar, răsăriseră minunățiile, le transplantasem din tăvițe de răsaduri în ghivece mai mici sau mai mari. Într-o ladă mai mare cu plante aromatice am găsit într-o zi o buburuză pe care am și făcut-o celebră pe Facebook pentru cât de curate și viguroase erau plantele din grija ei. Azi am găsit 2 ghivece cu frunzulițe de busuioc ronțăite d...