Treceți la conținutul principal

dinte pentru dinte

ia sa va mai scriu niste intamplari, ca poate iar v-ati pierdut in neimportant si va era dor de chinga mea umana.
ma tot tin sa va scriu despre indeletnicirea asta de strada, a lustruitorilor de pantofi. am o cafenea langa bloc, plina de burtosi fara scop, care fumeaza narghilea si consuma o soda, in sosete, in timp ce pantofii lor ascutiti, de lac sau de sarpe, sunt frecati cu patima de un baiat fara scupule, la usa cafenelei. termina o pereche, i-o duce lu boss, descalta un alt boss si iese senin. nu presteaza in cafenea, ca sa nu amestece norul narghilelelor cu aroma de sigmaron. 
descultii profita de usa crapata si arunca o privire smechero-iscoditoare spre caruciorul cu minune de copil in el.
le citesc araba pe buzele prea groase. unu zice: trece asta in fiecare zi cu caruciorul. io cred ca ei chiar n-au nicio treaba. sunt pusi acolo ca oamenii lu ala, cum il chema, ernest, la filat. pun pariu ca stiu tot ce misca in cartier, apartamente de inchiriat, chioscuri demolate, cine vine si pleaca, cine sta mai mult decat pot ei sa inteleaga. 
vis-a-vis poti foarte bine sa gasesti un pantofar din strabunic in bunic in tata in fiu, reparand ciubote la a saptea purtare. merg si eu la ei din cand in cand, sa mai lipesc o talpica, sa mai salvez niste ghete ne-inca-gata de umblet. v-am mai povestit.
asa e egiptul, doldora de contraste.

ieri m-am oprit la un magazin -cooperativa, care vinde covoare, paturi, pilote, prosoape, lenjerii. plastic si bumbac, preturi cinstite, modele mai chicioase sau mai de bun simt, dupa nevoi. 
cer o pilota, semigroasa. o tanti cu un fel de magie neagra in ochi, mi-l abordeaza pe toma. el nu rezoneaza, isi piteste fata in palme, cum foarte rar se intampla. ea expeditiva, jongleaza intre detalii despre pilota si replici pentru toma neinteresatul. il intreaba agila: auzi? asa esti tu suparat mereu? nu. numa acuma! raspund si o intorc la pilota.
ma decid, merg s-o platesc. toma da o tura discreta de magazin, cam cum ai desena cu compasul un cerc in jurul meu, mama-nucleu.
nu indrazneste sa plece prea departe de piciorul meu. probabil ca energia vrajitoarei il disturba inca.
la un moment dat, ea trece pe langa noi, usor dezamagita ca nu-i iese niciun bacsis si-i sustrage lu toma brelocul cu magarus, bucata lui de confort in cooperativa asta plina de plapumoaie.
toma e perplex. intai incurcat, apoi gata sa planga, intelegand cine e responsabil cu gluma.
ignor chitanta, uit de pilota, merg ca o leoaica la vrajitoarea satisfacuta si smulg brelocul din mana ei, cu aceeasi tactica cu care il deposedase ea pe toma. imi admit agresivitatea, mi-o asum. ii spun taioasa: sa nu mai faci asta niciodata! nu are timp sa se faca ca nu intelege. ma priveste fix. adaug: e doar un copil, care daca nu ti-a zambit, nu merita facut sa planga. ea tace. isi muta privirea.
imi iau copilul, brelocul, pilota, chitanta si iesim.
nu ma doare nimic. nu reevaluez.
pe seara, sub pilota, ma povestesc lu tatalutoma. ofteaza. ii pare rau ca ma expun unor astfel de conflicte sociale, mi-ar face observatie, dar nu stie cum.
m-ar invatata sa fiu mai flexibila, dar ma pupa.
ii spun: imi pare rau, dar uneori, in jungla asta de tara, n-am timp de transat. imi scoti un dinte, iti scot unu si-l lipesc in gaura pe care mi-ai facut-o. 
nu-ti port pica, dar nici nu las clipa sa treaca nelamurita.
radem, glumim, da cu inima. daca am detectat siretenie, te-am ciupit sa te trezesc.
e misto pilota asta. buna treaba ai facut, conchide el cuibarindu-se, parasind darzenia intamplarii.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarz...

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la ...

poveste cu buburuze și super lună

Încep o serie de povești mici despre viețuitoarele la al căror ritm m-am racordat în izolarea asta complicat de benefică în restricțiile ei. Acum vreo lună vorbeam cu găinile, cu Lăbuș, cu vrăbiuțele. Încet încet m-am orientat către albine, râme, melci, țânțari, gândaci. E o lecție bună atunci când nu poți îmbrățișa oameni. Înveți astfel că tu cu intențiile, convingerile, așteptările, nemulțumirile tale ești doar o părticică din ecosistemul obosit de atâta antropizare, dar care își vede de treabă cu  mecanica fascinantă a firescului. În fine, gata cu pledoaria, că trece super luna plină până termin eu povestea. Se făcea că plantasem busuioc în solar, răsăriseră minunățiile, le transplantasem din tăvițe de răsaduri în ghivece mai mici sau mai mari. Într-o ladă mai mare cu plante aromatice am găsit într-o zi o buburuză pe care am și făcut-o celebră pe Facebook pentru cât de curate și viguroase erau plantele din grija ei. Azi am găsit 2 ghivece cu frunzulițe de busuioc ronțăite d...