Treceți la conținutul principal

votul meu deadevaratelea

ziua s-a nascut devreme, impotriva visului meu de a mai lungi somnul, de a mai odihni raceala, de a mistui durerea de cap.
a durat putin sa ma fac frumoasa, sa culeg copilul din asternut si sa iesim din casa. el s-a agatat de o carte si nu m-am impotrivit. a citit asa implicat, in carucior, pana la gradinita. macelarii care isi atarnau spinarile de vaci deasupra prevaliei, l-au privit incurcati.
ne-au claxonat cateva masini. trebuie ca imi statea bine spalata pe cap.
i-a aratat oliviei, italianca de 3 ani pe care o curteaza de vreo cateva saptamani, cartea lui pretioasa. ea s-a uitat absenta. lui i-a fost suficient. ea il adora oricum. ii miroase parul, il imbratiseaza, am vazut-o eu. asa ca, o carte in plus in minus, pentru olivia nu schimba nimic. 
m-am folosit de momentul lor literar si mi-am luat la revedere.
toma nu s-a suparat. olivia castigase. nu m-a durut. sunt o mama flexibila. 
la scoala m-am ancorat in dramele pe care le lasasem nefinisate joi.
am concediat o profesoara care din exces de zel efectuase cateva impertinente de netrecut cu inima peste.
o 'concesionasem' in cateva randuri, desi stratagema-i agresiva se contrapunea dascalitului onest pe care incerc sa-l propag.
universul mi-a adus in birou o proaspat-absolventa, cu zambet curat. am scormonit-o rapid de intentii bune, de inima deschisa, de drag de copii.
hai sa vedem ce treaba face! 
nici n-am stiut cand s-a topit ziua si-am inchis pravalia. mi-am ridicat salariul de la financiar si-am schimbat 2 glume fine cu domnu care manevreaza tot banu in magaoaia asta de scoala. e infipt bine in jobul lui, rade atent, stie tot. imi place monumentul asta de impasibilitate. 
toata lumea il abordeaza cumva umila. cred ca asta e modelul egiptean. in fata banului, pleci capul, chiar si cand il meriti.
imi re-evaluez rapid neintarzierile la job, dedicarea, entuziasmul care inca ma mai urmeaza in vis, si tin fruntea sus. cred ca e bucuros ca ma vede. nu-l deranjez decat 1 data pe luna, cand merg la el sa-mi cumpere cinstea, cu banu jos. cand plec ii multumesc strigandu-l tare pe nume, semn ca am glume cu el, iar el rade incurcat, ca-l aude toata lumea si ca poate prestanta lui e cioplita. ca n-o sa stie cum sa stearga zambetul si sa puna iar gheata peste el, pentru salariatul urmator.
trec pe langa facultatea de arte. multi tineri frumosi, baieti si fete mascand sub interesul comun pentru arta, o nevoie nebuna de nesinguratate. nu petrec pe niciun chip mai mult de 2 secunde, dar citesc atatea povesti. le urez in gand tuturor flirturilor, relatii stabile, copii frumosi.
ma intalnesc cu tatalutoma. il vad venind si-l iubesc apropiindu-se.
zambeste incurcat si inteleg ca inca il mai misc. se fac trei ani saptamana asta de cand traim unul prin celalalt. nu-mi spune ce frumoasa sunt sau ce mult i-am lipsit de dimineata pana acum, dar eu inteleg toate adevarurile astea plus niste senzatii pe care o sa mi le comunice el in particular. 
mergem sa votez.
ma intreaba daca increderea asta vine de la incasarea salariului.
am uitat de salariu.
intru in curtea ambasadei. ma legitimez. sunt senina. stiu ce aleg. am emotii bune. votul curge cuminte si sigur. 
marchez primul vot din viata mea, care imi apartine. n-a umblat nimeni la el. e pentru o romanie in care incetasem sa mai cred, cand am fugit dupa revolutionarul asta cu picioare lungi.
e pentru o romanie la care o sa vin inapoi intr-o zi.
o romanie in care o sa-l aduc pe toma sa rada, sa respire, sa afle.
e votul meu deadevaratelea. stiu in secunda imediata votului ca sunt sanse mari sa nu castige adevarul meu.
dar aleg sa merg cu visul mai departe. daca o sa-mi vina sa plang la noapte, o sa las lacrimile sa curga.
dar pana una alta, inima rade. imi iau pasaportul inapoi, mana cu care am pus stampila se intrepatrunde cu mana revolutionarului care stie cel mai bine cum e sa crezi in ce ti se potriveste.
mergem la gradinita sa luam copilul in brate si sa fim o familie.






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarzărul

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la bebe

nedaruri, nelacrimi, necuvinte

toma, mi-e dor de mamaia si tataia de la pucioasa, a oftat tatalutoma aseara. toma a adaugat; mie imi e si mai dor. de unde stii tu cat de mare e dorul meu? pai tu nu incapi in leaganul lu tataia, organizeaza toma emotiile cu precizie in classorul inimii. aoleu baieti, maine e ziua lu tataie. hai sa ne strecuram intr-un filmulet si sa-i cantam cu intonatie. aoleu si tot maine vine mos nicolae. adicaa, ar fi venit. care mos? oof, nicolae toma, e un mos care vine in romania si aduce niste surprize in ghete. si uite cum esti pui de roman si tu, meritai acolo o maslina ceva. tatalutoma se scuza abil: oof, mereu imi amintesti prea tarziu. la fel cum ai facut cu martisorul. de unde sa stiu eu delicatesele astea? n-am timp de procese de constiinta. imi intorc practicalitatea pe toate partile si conchid: poate peste noapte mos nicolae, dupa ce va fi terminat cu copiii din romania, vine si la noi sa ia orezul cu lapte din frigider si sa-l puna frumos cu caserola cu tot la tine in ghet