Treceți la conținutul principal

cerul si pamantul. rasul si plansul

iar innod o scriitura de somnul casei si mizez pe furiseala, ca sa termin gandul.
imi era dor sa insir simtiri, sa inseilez emotii, sa mai termin din inceputele inimii.
poimaine incapsulam si fericirea de anul asta, o sa planga leaganul curuletu lu tomica, tataie o sa cante in frunza catre zarea plumburie, iar prajiturile lu mamaie usca-se-vor pe la colturi in asteptarea musafirilor.
noi bea-vom la cairo un vin din beci, cu gust metalic si zambete aduse aminte.
asa tin bucuriile, putin.
cate putin.
luate cate mult.
de cate ori ne sugruma dorul.
m-am asezat pe pat la mamaie si s-a facut bucuria chinga in stomac. mereu aceeasi chinga, de teama ca timpul nu ne mai asteapta. ca vremea se supara pe naravul meu si cei 89 de ani aleg sa atarne brusc prea greu.
eee, cand pleci?
marti.
a trecut saptamanili.
of.
ce ai luat si tu sa duci p-acolo?
niste apa de ploaie, ca acolo nu ploua.
ete partz! izmeneala.
si alceva?
uite, o strachina, o lingura de lemn, niste sfoara, niste condimente.
ce contimente?
pai de varza.
cum fa? pai ion varza pun piper. ce contimente ie alea? ce a mai insit acuma?
pai ie amestecate bre, piper cu sare cu chimen, cu bisioc.
...
auzi fa mamica, sa-l pui fa pa omu tau sa sa barbireasca si el, ca daca tu esti frumoasa, sa fie si iel frumos. pi ci ie aia cu barba asa? mai iera unii, o impletea acia jos. iel e tiner, pai am vazut la telivizor unii batrani si frumosi, dapii iel cari ie tiner.
auzi, da can te-ai dus tu acolo la satu iegipt, un l-ai gasit?
l-am vazut mamaie si man dus la el. vorba lu niculina stoican: cand am vazut om frumos, singurica m-am pus jos.
ha ha.
auzi, da bine ca ti-a crescu perisoru, arati si tu frumoasa. mai stii, intr-o vreme ai venit pa la mine cu niste tepi in cap, aoileu, te-ai dus pa valea plopuli zburlita asea, ce-o fi fost in capu tau?
of, fa corino, te-ai duus daparte fa. ce sa faca biata ma-ta cand n-are ochii iei da un te-o lua?
si ochii mei plang pe dinauntru si tac o secunda grea ca un taler de aprozar. deschide toma usa casei batranesti, ca un kil de mere bune, in contraponderea greutatii mele planse in cantarul aprozarului alegerilor vietii. zambetul lui vinovat dizolva toate dilemele, distantele se topesc in vecinatati palpabile, iar acadeaua pe care a strerpelit-o cat plangeam eu pe dinauntru, manjeste acum obrajii impiersicati.
lu mamaia nu pot sa-i spun ramai sanatoasa, fiindca ea nu vrea sa mai ramana.
nu pot nici sa-i spun ca ne vedem la anu, ca o astfel de urare se traduce intr-un cutit care taie din amandoua.
ii spun ce bine e cand ma trage pe spinare, iar ea face cateva drumuri din ceafa spre mijloc, cu mainile ei aspre de atata amar.
o pup si plec, rup doua garofite din gradina sa-mi tina de drag inca niste timp. ma intorc sa ma uit la ea. o gasesc senina. aproape c-a uitat ca a oftat. deci batranetea are si bucatile ei de inima usoara. asta imi da speranta.
norii se plimba in straturi, ca-ntr-o reclama despre curatirea cea mai curata. mai alb ca albul.
ma tot intreb cu ce s-au ocupat ochii mei atata viata cat am trait, inainte de extrapolarea desertica?
ce gandeam eu cand mi se opreau intrebarile la orizontul verdelui asta clar si ce fel de raspunsuri veneau din albastrul cerului, de inima nu-mi statea cuminte?
unde am fost cand au crescut dealurile astea? unde mi-au devenit ele suficiente cand am fugit? cum ma plictiseam eu la sipot, iar acum imi vine sa-l plang curgand, ca sa leg picaturile intr-o vesnicie, care sa bata dorul sec de la cairo.
oof tomica. sa pleci si sa te intorci mereu. sa razi bucuria oamenilor si sa le asculti plansul de colo pana colo. sa deschizi lumi, sa te miri si sa cauti!



Comentarii

  1. Tare frumos scrii! Si mamaia mea(mi-au dat lacrimile de doru' ei) tot "contimente"spunea si muream de drag si ris cu ea!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa traiesti, sa cresti, sa simti cu ochii(cei din copilarie si cei de-acum), sa vezi cu sufletul, sa infloresti, sa primesti, sa daruiesti si sa-ti dea Dumnezeu sanatate, iubire, inspiratie si armonie, tie si familiei tale(inclusiv lui Raducu, atat de talentat si el)! FELICITARI , Corina, imi faci zilele mai frumoase cu minunile sufletului si " condeiului" tau! Mult, mult SUCCES!!!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarzărul

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la bebe

nedaruri, nelacrimi, necuvinte

toma, mi-e dor de mamaia si tataia de la pucioasa, a oftat tatalutoma aseara. toma a adaugat; mie imi e si mai dor. de unde stii tu cat de mare e dorul meu? pai tu nu incapi in leaganul lu tataia, organizeaza toma emotiile cu precizie in classorul inimii. aoleu baieti, maine e ziua lu tataie. hai sa ne strecuram intr-un filmulet si sa-i cantam cu intonatie. aoleu si tot maine vine mos nicolae. adicaa, ar fi venit. care mos? oof, nicolae toma, e un mos care vine in romania si aduce niste surprize in ghete. si uite cum esti pui de roman si tu, meritai acolo o maslina ceva. tatalutoma se scuza abil: oof, mereu imi amintesti prea tarziu. la fel cum ai facut cu martisorul. de unde sa stiu eu delicatesele astea? n-am timp de procese de constiinta. imi intorc practicalitatea pe toate partile si conchid: poate peste noapte mos nicolae, dupa ce va fi terminat cu copiii din romania, vine si la noi sa ia orezul cu lapte din frigider si sa-l puna frumos cu caserola cu tot la tine in ghet