Treceți la conținutul principal

nu ne uda la piele!

m-am gandit sa duc in egipt niste apa de ploaie de la pucioasa, in cateva eprubete, pentru sufletele care mor de dorul ropotelor.
maica-mea strange buzele a surpriza si cica: hai lasa planu asta mai pe final de concediu, c-o sa mai tot ploua.
...si niste bucati de sapun de casa, topit de mamaia la pirostrie.
apa si sapun. baloane. iluzii home made.
am mai vazut si niste galeti de cauciuc, se folosesc in constructii. negre, cu toarte discrete si sigure. mi-as umple casa goala din egipt cu ele. intr-o galeata jucarii, in alta sosete, in alta carti, in alta agende cu ganduri. galeata gandurilor.
nu ma intelege nimeni. umblu printre oameni, zambesc ca ei, potrivesc si cuvintele cat sa sune haios, cumva mai intelept decat mi-ar cere bretonul.
e poate sindromul reintoarcerii, al nevoii de reconectare. pune el asa o aura pe fiinta, astfel incat seninul pe care il emani e hilar pentru plictisitii de senin.
te plimbi asa prin ploaie si lumea intreaba: de ce ati iesit pe frigu asta?
cum sa le spun eu ca sunt la cules de esantioane de stropi pentru uscatii egiptului?
toma uite o râma. vezi ce frumos se arcuieste? astea numa dupa ploaie ies. sunt dese la pucioasa cum sunt soparlele din cairo, care ni se cuibaresc de pe acoperis, pe hol, de pe perete pe gresie si apoi sarim peste ele in drum spre bucatarie.
mami, daca imi las geaca deschisa, i could fly?
ei, e draguta intrebarea, dar mai stam un pic pana zburam iar.
intru in magazine. rafturile stralucesc. ei, sigur ca totul e minciuna, imi spun eu ca-n egipt, ca sa-mi amintesc reguli esentiale de nutritie.
ce rafturi frumoase aveti, complimentez eu vanzatoarele care imi multumesc fara rationament.
pe o eticheta scrie bumbac 100%, iar eu inteleg fara sa ating materialul ca eticheta asta minte. pun mana, verific, intorc eticheta. pe spate scrie 95% bumbac, 5% elastan. cine le-a dat voie sa te ia la misto in scris?
ce lege capitalista a lumii civilizate de care m-am desprins, se joaca de-a bumbacul pe increderea mea?
in egipt nu scrie nimic. dar se minte la fel.
m-am linistit. adevarul ramane in inima.
imi era dor totusi de contrast. obosisem de-atata praf in ochi. stau cu limba scoasa la ploaie.
ce e poliamida? ma intreaba tatalutoma.
zic: un derivat al poliesterului.
aa, deci suntem in regula. ma doare la bumbac! nu ne uda la piele!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarz...

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la ...

poveste cu buburuze și super lună

Încep o serie de povești mici despre viețuitoarele la al căror ritm m-am racordat în izolarea asta complicat de benefică în restricțiile ei. Acum vreo lună vorbeam cu găinile, cu Lăbuș, cu vrăbiuțele. Încet încet m-am orientat către albine, râme, melci, țânțari, gândaci. E o lecție bună atunci când nu poți îmbrățișa oameni. Înveți astfel că tu cu intențiile, convingerile, așteptările, nemulțumirile tale ești doar o părticică din ecosistemul obosit de atâta antropizare, dar care își vede de treabă cu  mecanica fascinantă a firescului. În fine, gata cu pledoaria, că trece super luna plină până termin eu povestea. Se făcea că plantasem busuioc în solar, răsăriseră minunățiile, le transplantasem din tăvițe de răsaduri în ghivece mai mici sau mai mari. Într-o ladă mai mare cu plante aromatice am găsit într-o zi o buburuză pe care am și făcut-o celebră pe Facebook pentru cât de curate și viguroase erau plantele din grija ei. Azi am găsit 2 ghivece cu frunzulițe de busuioc ronțăite d...