Treceți la conținutul principal

acasa

mi-era dor sa scriu.
nu v-am povestit cum s-a decis in consiliul de familie ca mai bine eu si tomica dam o fuga in romania, data fiind situatia inversunata din egipt. as fi vrut sa detaliez bucuria, nerabdarea, anticiparea dorului de tatalutomanevoia de fuga, de liniste, de rupere de ritm, de intins pe iarba de acasa, de inmanat copilul bratelor obosite de atatea imbratisari mintite pe skype.
m-am temut ca propagand nerabdarea, stirbesc din reusita parasirii egiptului, compromit minunea, o impiedic sa se intample si n-o sa stiu sa ma descurc cu dezamagirea. sa ma iertati ca am sperat cuminte in gand, neimpachetand decat in ultima clipa, impartind cu tomica zambete marete iar cu tatalutoma povesti, lacrimi, planuri, imbratisari.

[drumul spre aeroport, pe stare de urgenta, printre tancuri si filtre de politie, cu soarele de un rosu fosforic, grabit sa incheie o zi grea si sa ma trimita pe continentul batran - in alta poveste..]

uita-ne la pucioasa. bifam ca niste eroi ai bucuriei toate reintalnirile emotionante cu bunicii, strabunica, rudele, vecinii, gainile, pisicile [avem o pisica noua, gagica cu care pisoiul familiei a decis sa traiasca in concubinaj, si pe care ai mei n-au mai apucat s-o alunge ferm, ocupati cu venirea de pe campul de lupta a celui mai brav dintre nepoti- unicul de altfel].
bifam si toti cainii orasului si ai satelor din vecinatate, rate, porci, o vaca, greieri - ah greierii, coloana sonora a copilariei mele, pe care natura mi-o redaruieste iar si iar si iar.
uitam greul, pansam oboseala, descoperim rasete noi, mancam cele mai proaspete rosii.
cate un tantar oportunist mi-l musca pe toma de ureche si mi-l umfla de mi se vaita cu lacrimi.
il pup si-i dau sa bea niste zeama de lamaie, sa trimitem niste vitamina C acolo la muscatura sa lupte cu veninul. rupem si-o frunza de aloe vera de pe prispa si ungem urechea; hai turturel ca pana maine, cu dragoste si cu vise, suntem ca noi.

ploua mult. ce dor imi era si de ploaie. de clarul vazduhului, de aerul tare pe care nasul il duce cu graba la creier dand voie  gandurilor sa se puna in ordine, planurilor sa se amane, temerilor sa se dizolve.
il infofolesc pe turturel si il scot la plimbare.
il ploua pe nas, dar stiu ca ii place.

e prima lui plimbare in ploaie si mereu a stiut sa ia inceputurile in piept cu deschidere, necunoscutul cu stralucire in ochi, apa cu zambetul pe buze.
suntem acasa turturel.
am plecat de acasa ca sa venim acasa, sa ne umplem sufletele si sa le ducem senine iar acasa. e un drum viata tomica, iar acolo unde ni se duce dorul pana la lacrimi, se cheama acasa. fii om bun, mergi mult si asterne-ti case mici si calde, oriunde ti-o bate inima mai abitir.
 

 

Comentarii

  1. sunteti asa de frumosi cu sufletele voastre calde si pline de dragoste! felicitari mamica draga! faci alte mamici sa plange de dragul emotiilor voastre!

    va trimit si eu ganduri bune dintr-un Iasi in care grijile sunt altfel si temerile nu-s la in Cairo, dar sunt si ele, ca altfel nici n-as sti despre ce vorbesti tu si tomica al tau!

    RăspundețiȘtergere
  2. multumim. stiu ca peste tot e greu. inteleg! o noapte linistita!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarz...

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la ...

poveste cu buburuze și super lună

Încep o serie de povești mici despre viețuitoarele la al căror ritm m-am racordat în izolarea asta complicat de benefică în restricțiile ei. Acum vreo lună vorbeam cu găinile, cu Lăbuș, cu vrăbiuțele. Încet încet m-am orientat către albine, râme, melci, țânțari, gândaci. E o lecție bună atunci când nu poți îmbrățișa oameni. Înveți astfel că tu cu intențiile, convingerile, așteptările, nemulțumirile tale ești doar o părticică din ecosistemul obosit de atâta antropizare, dar care își vede de treabă cu  mecanica fascinantă a firescului. În fine, gata cu pledoaria, că trece super luna plină până termin eu povestea. Se făcea că plantasem busuioc în solar, răsăriseră minunățiile, le transplantasem din tăvițe de răsaduri în ghivece mai mici sau mai mari. Într-o ladă mai mare cu plante aromatice am găsit într-o zi o buburuză pe care am și făcut-o celebră pe Facebook pentru cât de curate și viguroase erau plantele din grija ei. Azi am găsit 2 ghivece cu frunzulițe de busuioc ronțăite d...