Treceți la conținutul principal

cel mai profund lucru care-ti vine in minte

maine sunt 47 de grade. sa nu ziceti ca nu v-am spus.
egiptenii o dau cu 53, dar BBC le potoleste entuziasmul si ii invita sa mai scoata 6, ca nu dau din buzunar.
oricum ar fi, e greut, dar asa e viata toata, deci, mergem inainte cu determinare. cam cum mergea asta micu in poza, cand l-am luat azi de la gradi. avea lunch-boxul gol de atata consum, iar in mana stanga niste urechi de iepure presarate cu orez, o minunatie de activitate de care a fost mandru vreo 5 minute bune. a pierdut de bucurie 2 boabe de orez si a cantarit pret de cateva secunde decizia luatului de pe jos, apoi le-a lasat in plata lor, ca toate trec.
l-am dus in restaurantul unde ne place noua sa mancam iar el stia din prima ce vrea, unde ne asezam, cat stam si ce bun e ce mancam. la masa de langa, un american entuziast incerca sa impresioneze o colega de job, mai rezervata ca el, dar vadit interesata de masculinitatea lui.
i-am urmarit o vreme. el vorbea raspicat. toma m-a intrebat what is this? i-am spus sa nu mai arate cu degetul si sa lase oamenii sa se converseze, ca ii spun eu pe parcurs cum evolueaza discutia, ca doar sunt cu ochii pe ei, dar fara sa orientez indexu spre povestea lor vie.
el ii spune: uite, am o intrebare pentru tine, e ca un test, da nu vreau sa te gandesti mult la raspuns, ci sa-mi spui dintr-o bucata, care e cel mai profund moment din viata ta.
ea isi incruciseaza bratele in san, semn de inchidere si povesteste ce-a simtit cand s-a nascut copilul ei si cum s-a definit ea ca femeie, devenind mama.
el o asculta interesat, dar nu-i trebuie raspunsul asta. in povestea care se infiripa intre ei, el n-are nevoie de bagajul asta. ea cred ca e afara din relatia cu tatal copilului, dar copilul e acolo, in viata ei.
ea termina repede cu siropul intregirii fiintei si intreaba, ca intr-un film de-al lui woody allen: what about you?
ii zic lui: nu-i corect, tu esti pregatit deja.
el nu ma aude.
toma intreaba: mami talking man?
zambesc si il las pe chelios sa raspunda. e atat de pregatit sa se destainuie ca nu stie ca eu si toma existam.
zice: o vreme am crezut ca momentul cel mai profund a fost moartea mamei mele.
apoi a venit o relatie de vreo 8 ani cu o femeie. cand am venit in cairo, ea s-a casatorit, la numai 2 zile dupa, fara ca eu sa stiu.
am vazut-o ulterior la un festival, am mers la ea si-am intrebat-o: Daisy?
Iar ea a raspuns: I'm not the Daisy you think I am! si atat.
Intelegi? Dupa 8 ani, atat a putut sa-mi zica.
Auch! zice afro americanca, patrunsa de profunzimea racelii lu Daisy.
Eu zambesc. Toma isi bea limonada. Derulez si eu caseta cu profunzimi. Nasterea n-o socotesc, fiindca am avut 9 luni sa ma pregatesc pentru ea, dar ma loveste un alt moment curat ca lacrima.
Foarte devreme dupa ce l-am cunoscut pe cel care avea sa devina tatalutoma, s-a uitat lunganu asta intr-o seara la mine cum nu se mai uitase nimeni - am mai scris asta.
M-a ravasit. Nimeni nu ma mai provocase asa. Timpul curgea rar si cinstit.
L-am intrebat ce vede.
Mi-a raspuns: o vad pe mama copiilor mei. Traisem ditamai viata si m-a gasit raspunsul asta intr-o nepregatire revelatorie.
Era cea mai vie lectie a vietii de adult, cea mai frumoasa confruntare din univers. L-am crezut. Si azi il mai cred!

Cand s-au ridicat de la masa, le-am multumit pentru momente si m-am scuzat c-am ascultat cu atentie.
El a fost surprins de curajul marturisirii mele, la fel cum l-a surprins si Daisy cand i-a zis-o pe sleau.
Ca sa ii mai evapor din incurcare, i-am spus ca datorita lui am aflat si eu care e cel mai profund moment la care mi-a fugit gandul. 

Ce de oameni tomica, ce de viata pe langa noi, ce de rame, ce de pelicule.
Din taxi toma a facut cu mana unui sofer fara dinti, unor musulmance vesele intr-un autobuz murdar, unor motociclisti. Le zicea: Hi people!
Eu il pupam pe capul transpirat de atata iubire de oameni.
Eram mama copilului asta-minune, asa cum prorocise tatalutoma cand povestea noastra abia incepea sa se scrie, fara niciun plan, doar cu incredere.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarz...

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la ...

poveste cu buburuze și super lună

Încep o serie de povești mici despre viețuitoarele la al căror ritm m-am racordat în izolarea asta complicat de benefică în restricțiile ei. Acum vreo lună vorbeam cu găinile, cu Lăbuș, cu vrăbiuțele. Încet încet m-am orientat către albine, râme, melci, țânțari, gândaci. E o lecție bună atunci când nu poți îmbrățișa oameni. Înveți astfel că tu cu intențiile, convingerile, așteptările, nemulțumirile tale ești doar o părticică din ecosistemul obosit de atâta antropizare, dar care își vede de treabă cu  mecanica fascinantă a firescului. În fine, gata cu pledoaria, că trece super luna plină până termin eu povestea. Se făcea că plantasem busuioc în solar, răsăriseră minunățiile, le transplantasem din tăvițe de răsaduri în ghivece mai mici sau mai mari. Într-o ladă mai mare cu plante aromatice am găsit într-o zi o buburuză pe care am și făcut-o celebră pe Facebook pentru cât de curate și viguroase erau plantele din grija ei. Azi am găsit 2 ghivece cu frunzulițe de busuioc ronțăite d...