Treceți la conținutul principal

tomica bosumflica

trebuie sa scriu despre grija asta care ma apasa si poate se vor gasi mamici care s-au confruntat cu ea la un moment dat.

spre marea mea bucurie, toma e de un entuziasm contagios. rade des, zambeste strengareste, pe jumatate daca e adormit sau generos daca abia a mancat. m-a cadorisit viata cu hohotele lui cristaline si-mi promit in fiecare dimineata sa nu las vreo grija sa le umbreasca. stiu ca daca le asez in centrul obiectivelor mele mai nesigure sau mai curajoase, restul se aranjeaza, greul doare mai putin, incertul nu mai apasa.

l-am tot plimbat din primele zile de viata, mai in brate, mai in esarfa, mai in carucior.
cand e in bratele mele sau ale lui tati, e senin, exploreaza intens fiecare copac, om, cutie postala, legumele si fructele de la fiecare colt de strada, magarii, muntii de gunoaie care asezoneaza relieful desertic al egiptului.

cand e in carucior, nu se vaita, dar asuma o moaca morocanoasa, de parca are de carat in constiinta toata tristetea bebeluseasca.
cant, ii vorbesc in romaneste despre fiecare om care se holbeaza la noi(sunt singura capra tunsa scurt intr-un cartier de cam 3 mil. de oameni.. iar el singurul bebe in carucior, prin pietroaiele razei corespunzatoare celor 3 mil):
'uite tomica la baiatu ala care sta cu gura cascata sau uite si la doamna asta ce rochie cu volane si-a tras. crezi ca i-a dat-o cineva sau si-a facut-o pe comanda?'. Imi place ca pot sa vorbesc tare, fiindca nimeni nu intelege romaneste. cuvintele cad grele iar soiul asta de libertate de expresie imi gadila curajul.. in fine.. treaba e ca oricat m-as maimutari impingand la carucior, toma ramane trist cumva.

oare cauza morocanelii sa fie praful, gunoaiele de pe jos, fumul tuturor tevilor de esapament care ne sfideaza, infernalul claxoanelor?
sau poate plasarea asta nedorita, intr-un scaun mergator, departe de bratele noastre calde si sigure? 
imi da senzatia ca e bucuros ca l-am scos afara dar din caruciorul ala alege sa nu zambeasca.

incerc sa fac mersul murdar cat mai scurt cu putinta si ne oprim in cel mai apropiat spatiu verde. il duc aproape de copaci, de frunze, le cerceteaza cu nasul, cu mana, dar pastreaza o nemultumire mai mare ca varsta lui, sperand poate ca intr-un final ma convinge sa-l iau in brate si sa fac pierdut mijlocul asta nefericit de transport.

sau poate e doar o faza, pe care o s-o depasim curand. 
un lucru e clar. traim intr-un oras murdar, iar el, cel mai autentic omulet din viata noastra ne roaga cu moaca asta voit bosumflata sa facem ceva!

o sa va scriu cum decurg plimbarile pe la pucioasa. inima imi promite deja niste zambete..





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarzărul

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la bebe

nedaruri, nelacrimi, necuvinte

toma, mi-e dor de mamaia si tataia de la pucioasa, a oftat tatalutoma aseara. toma a adaugat; mie imi e si mai dor. de unde stii tu cat de mare e dorul meu? pai tu nu incapi in leaganul lu tataia, organizeaza toma emotiile cu precizie in classorul inimii. aoleu baieti, maine e ziua lu tataie. hai sa ne strecuram intr-un filmulet si sa-i cantam cu intonatie. aoleu si tot maine vine mos nicolae. adicaa, ar fi venit. care mos? oof, nicolae toma, e un mos care vine in romania si aduce niste surprize in ghete. si uite cum esti pui de roman si tu, meritai acolo o maslina ceva. tatalutoma se scuza abil: oof, mereu imi amintesti prea tarziu. la fel cum ai facut cu martisorul. de unde sa stiu eu delicatesele astea? n-am timp de procese de constiinta. imi intorc practicalitatea pe toate partile si conchid: poate peste noapte mos nicolae, dupa ce va fi terminat cu copiii din romania, vine si la noi sa ia orezul cu lapte din frigider si sa-l puna frumos cu caserola cu tot la tine in ghet