Treceți la conținutul principal

fara TV

nu avem TV acasa.
mereu am visat la un astfel de lux, iar tatalutoma s-a dovedit un om atat de simplu incat sa-mi implineasca visul asta complex.
creste toma senin jucandu-se cu pietre, cu capace de plastic, cu lemne. rasfoieste carti primite de la fel de fel de suflete generoase, reumple de sens jucarii vechi, de care s-or fi plictisit alte minuni de copii inaintea lui. 
am descoperit pe net niste desene animate de prin 2002, moi si cuminti: 'pingu'. au o grafica intentionat-saraca, dar sunt pline de emotie. personajele vorbesc intr-o limba a nimanui, asfel ca toma nu se simte singur.

apoi mai e un cantecel de care s-a indragostit pe youtube si din cand in cand i-l pun sa se topeasca de bucurie aplaudand si fredonand. dar la fel de bun ca ala n-am mai gasit alte clipuri, deci nu fac compromisuri, doar de dragul unei lalaieli pe fundal. poate sunt cam stricta.

avem o lista de filme bunute pe care mi le-a trimis dragu de frati-mio si din cand in cand mai scoatem cate unul pe tarla si il vizionam toti 3.
toma chiuie anticipativ.

se aseaza intre noi, confirma miracolul cand cu unul cand cu celalalt si apoi nu-si mai dezlipeste ochii pana spre finalul filmului. daca oboseste, trage pe stanga, dar de cale mai multe ori la un punct la care intriga s-a cam epuizat, iar scenele se mai lungesc un pic spre umplerea celor 91 de minute impuse de industria vizualului.
oricum, nu ca e al meu, dar nu stiu sa fi auzit de un alt copil in jurul varstei de 1 an, in stare sa urmareasca un film de oameni mari pana la capat.
spun de oameni mari fara aluzii ieftine, ci sugerand ca nu e vorba de vreun film de animatie nascocit sa tintuiasca mogaldetele pe canapea, ci asa de o poveste usurica de viata, cu ras si cu plans, cu intrigi, cu neputinte, cu niste oameni care se pupa, cu masini gonind fuga fuga spre fel de fel de treburi, fara culori stridente, fara contraste intentionat amplificate.

extazul lu toma se manifesta in momente cheie, semn ca nu se uita ca prostu, ci ca a prins pilda pe care regizoru si-a dorit din toata inima sa ne-o transmita. din cand in cand ma intreaba pe limba lui cate ceva si eu zic: da mami, doamna e mandra, dar o doare, sa stii. sau da mami, el i-a zis asa s-o supere, dar stie si el ca nu asta simtea. uneori mai facem asa, ranim ca sa nu mai suferim singuri. e tot o forma de altruism.

imi place putinatatea asta pe care o dedicam tehnologiei. simt casa mai plina de adevar, asa alandala cum s-o prezenta ea la fiecare final de zi. si sunt mandra ca atunci cand ne uitam la cate ceva, suntem toti 3 acolo. sensul se muta de la unul la altul, lectia o primim impreuna, vina - atunci cand se strecoara- se dizolva mai firesc.
nu stiu ce surprize a mai nascocit indurstria alimentara, gatesc in ignoranta mea legumele pe care le gasesc pe tarabele din piata. nu stiu ce sampon a mai aparut si daca e in stare sa faca bucle din parul meu lins, eu ma spal cu un fel de sapun de casa. apoi politica o face tatalutoma cu insufletitii lui, deci ce mi-ar spune televizorul ar fi tardiv si voalat.
in egipt nu mai stiu oameni fara TV. poate prin parti mai civilizate s-or mai gasi nebuni ca noi. nu invit pe nimeni sa incerce, nu ma dau mare, va spun doar cum stau lucrurile in bucatica mea de univers. 





Comentarii

  1. Foarte frumos, imi place foarte mult cum scrii si te citesc de ceva vreme :) Vad in scirerile tale ca impartasim multe idei si asta imi aduce o bucurie si mai mare pe langa adevarurile de viata spuse aici...adevaruri/experinte care unii ca mine le simt dar le exprima mai greu in cuvinte :)...te saluta dintr-un colt al Angliei o romanaca si recent mamaluialexandru :)

    RăspundețiȘtergere
  2. ma bucur de vibratie. mai sunt niste romance prin alte colturi de lume care mi-au marturisit 'citeala', vorba lu mamaie. sa avem un an bun si copii de treaba!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cori, we agree that we need to learn Romanian...because the translation sux....we we take the pieces we like and come to our own conclusions. Good thing we are close and good friends....and I know what you intended to say for the most part. Girls and I will continue reading nonetheless.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarz...

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la ...

poveste cu buburuze și super lună

Încep o serie de povești mici despre viețuitoarele la al căror ritm m-am racordat în izolarea asta complicat de benefică în restricțiile ei. Acum vreo lună vorbeam cu găinile, cu Lăbuș, cu vrăbiuțele. Încet încet m-am orientat către albine, râme, melci, țânțari, gândaci. E o lecție bună atunci când nu poți îmbrățișa oameni. Înveți astfel că tu cu intențiile, convingerile, așteptările, nemulțumirile tale ești doar o părticică din ecosistemul obosit de atâta antropizare, dar care își vede de treabă cu  mecanica fascinantă a firescului. În fine, gata cu pledoaria, că trece super luna plină până termin eu povestea. Se făcea că plantasem busuioc în solar, răsăriseră minunățiile, le transplantasem din tăvițe de răsaduri în ghivece mai mici sau mai mari. Într-o ladă mai mare cu plante aromatice am găsit într-o zi o buburuză pe care am și făcut-o celebră pe Facebook pentru cât de curate și viguroase erau plantele din grija ei. Azi am găsit 2 ghivece cu frunzulițe de busuioc ronțăite d...