Treceți la conținutul principal

surpriza peste plans, speranta peste pierzanie

se tot aduna intamplari nepovestite, rasete neimpartasite, lacrimi nejustificate.
vine viata noua ca un tavalug peste ele si poate bine ca vine, ca uneori povestile sunt atat de intense ca doare nararea lor imediata. 
o tanara de varsta mea a fost impuscata mortal in timp ce depunea niste flori in piata tahrir, in memoria martirilor revolutiei de acum 3 ani.
mi-e rusine de oamenii care zic: pai daca a mancat-o undeva sa mearga acolo dupa ce protestele au fost interzise prin lege.
mi-e rusine de democratia lor mintita, de necunoasterea lor larga, de copilul ei de 4 ani la care mami nu se mai intoarce. a plecat cu niste flori in piata si a murit sa mai vina.
ceva nu ma lasa sa ma lepad de rusinea asta. o port cu mine in taxi, la scoala, pe strada, incerc sa inteleg de ce oamenii cu acelasi sange ca al moartei, pot sa-si vada de viata, pot sa-si iubeasca tara si sa-si aduleze conducatorul, sa creada toate meschinariile politiei si sa nu faca schema logica a adevarului. nu ma ajuta sa plang, asa ca n-o fac. si poate ca nici schema mea logica n-are sens. nu azi, nu deocamdata.
la scoala programez o sedinta cu profesoarele de care sunt dezamagita. incerc sa le reamintesc conduita profesiei la care s-au inhamat si primesc inapoi ofense.
ma doare brusc diferenta noastra de viziune, profunzimea ingrijorarilor mele in contrast cu leneveala lor de ocazie.
obisnuiam sa facem o echipa buna. ce s-a stricat? unde ne-am rupt?
opresc valma cuvintelor lor usor de grele. scot inima din discutie, instaurez ordinea, reamintesc punctual indatoririle, arunc 2 ironii acide ca pe vremea in care nu-mi pasa pe cine ranesc si ies din clasa.
merg in birou si plang. 
poate ca plang pentru mai multe motive la un loc. 
profesoarele cu care m-am ciondanit sunt tinere. pana nu le bate viata, n-am voie sa le bat eu.
nu sunt suparata pentru ele. plansul imi trebuie totusi.
n-am timp de vulnerabilitati. apar niste parinti cu un copil de 4 ani care nu vorbeste si pe care ei il vor neaaparat la noi in scoala.
petrecem 1 ora impreuna. copilul e ok. stie culori, forme, animale, fructe. e stabil emotional, curajos, numai ca tace.
parintii au rapoarte de pe la clinici din londra care spun ca o sa vorbeasca in curand. ei sunt increzatori. la fel si eu. imi asum copilul. sa-i dam si lui niste fericire, sa aiba motive sa vorbeasca.
mananc un sandwich mare, beau o cafea rece. 
dau de tia, 5 ani, careia ii iese un dinte nou peste altul mai vechi. plange. povestim. ii sterg lacrima dupa lacrima si-i povestesc cum il tineam eu pe tati de mana la dentist cand eram de varsta ei si ma durea mai putin. 
ea ma crede si aranjeaza in cateva minute o surpriza cu inca 2 colege de-ale ei.
in timp ce eu schimb 3 vorbe cu profesoara lor, gagicutele astea 3 deseneaza in acelasi timp un desen identic, ilustrandu-ma pe mine si pe tia plangand, pentru dintele ei nou. 
inchid ochii si primesc surpriza. e de necrezut. e minunat. eu port o rochie rosie si imi sta bine. 
pot iar sa sper pentru tara asta pe care era s-o dau uratului.




Comentarii

  1. Pentru ca ai curaj sa traiesti intr-o tara in care se moare pt. un asa gest, ai toata admiratia mea.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarzărul

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la bebe

nedaruri, nelacrimi, necuvinte

toma, mi-e dor de mamaia si tataia de la pucioasa, a oftat tatalutoma aseara. toma a adaugat; mie imi e si mai dor. de unde stii tu cat de mare e dorul meu? pai tu nu incapi in leaganul lu tataia, organizeaza toma emotiile cu precizie in classorul inimii. aoleu baieti, maine e ziua lu tataie. hai sa ne strecuram intr-un filmulet si sa-i cantam cu intonatie. aoleu si tot maine vine mos nicolae. adicaa, ar fi venit. care mos? oof, nicolae toma, e un mos care vine in romania si aduce niste surprize in ghete. si uite cum esti pui de roman si tu, meritai acolo o maslina ceva. tatalutoma se scuza abil: oof, mereu imi amintesti prea tarziu. la fel cum ai facut cu martisorul. de unde sa stiu eu delicatesele astea? n-am timp de procese de constiinta. imi intorc practicalitatea pe toate partile si conchid: poate peste noapte mos nicolae, dupa ce va fi terminat cu copiii din romania, vine si la noi sa ia orezul cu lapte din frigider si sa-l puna frumos cu caserola cu tot la tine in ghet