Treceți la conținutul principal

zi de pus la suflet

daca e ceva ce face din cairo un loc in care iti doresti sa fii in ciuda prafului, mizeriei, protestelor, prejudecatilor.. e sfarsitul de septembrie care prin alte parti ale lumii se lasa cu ploaie si cu gulere pe gat. aici te bucuri de vreo 36-38 de grade, cu vanticel, copaci inca verzi, negrija umbrelei. de altfel in egipt nici nu se comercializeaza umbrele, haios nu?

mi-am unit azi interesul de spatiu verde cu o alta romanca, mama de bebe si ea. ne-am dus comorile in poate cel mai dichisit parc din egipt. am lasat gandacii pe zgura si-am sporovait si noi d-ale alaptatului, nesomnului, piureurilor de legume si durerilor de dinti noi.
mama prietena si copilul prieten au plecat devreme, noi ne-am intins.

a dormit golanul de tomica sub cel mai frumos copac pe care l-am gasit. m-am lungit si eu langa el si mi-am aranjat increderile. am pus la suflet clipa in care a deschis ochii in fosnet de frunze verzi si ciorchini de floricele roz.
a pus si el la suflet gura de lapte primita pe pamant, in poala la mami incrucisata de ambetare.

la locul de joaca i-a zambit o gagicuta de vreo 10 ani venita cu scoala la muzeu. i-a zambit si el si s-a dus catre ea. ea a intins mainile spre el, el s-a scarpinat la ureche, ca un gagiu incurcat de care m-as indragosti daca nu i-as fi mama si m-as intampla in calea lui.
a impartit cu lara niste clipe cuminti, apoi colegele ei s-au napustit asupra lor. ea le-a rugat sa fie mai cumpatate, ca el e mic. eu le-am rugat sa piteasca cipsurile, fiindca nu sunt sanatoase. lara mi-a zis: tu nu mananci cipsuri, nu? fiindca esti asa... slaba! zic: nu. mananci hrana sanatoasa, nu? zic: incerc. si ea catre colegele lor: vedeti ma??
a plecat draga de lara, poate n-o s-o mai intalnim niciodata..

noi am mai stat, pana la ultimul client. am discutat cu un paun stingher, am mai incercat gustul a 3 bete uscate, am mai impartit o smochina, ne-am obosit frumos.

am luat-o agale spre casa, prin acelasi cairo prafuit. traficul ne lovea urechile stangi, dar cu urechile drepte mai trageam catre verdele de care ne desprinsesem cu greu. ne-am intalnit cu maha, vecina noastra draga, cu care ma mai intind la cate o bere, cand ma coplesesc ingrijorarile.
l-a pus maha la volan si toma a chiuit de exaltare.
apoi a facut caca pe el si s-a cam catranit. ca sa ii treaca am vrut sa luam din zbor 2 porumbi copti, de la un gagiu cu gratar ambulant, intr-o intersectie ultraaglomerata. a azvarlit porumbaru porumbii aburinzi pe geam, pana sa apuce sa ne claxoneze soferul din spate, da uite ca noi nu eram taman pregatite cu 4 monede, ci numa cu 3 jumate. el a zis ca nu se poate. noi i-am dat un porumb inapoi si el ne-a dat 1 ban jumate. cinstit.

s-o fi delectat tomica cu tot porumbul, daca n-oi fi muscat si eu de 3 ori si maha 1 data.
am ajuns la scara. ne-a intampinat zambetul inalt dinspre tatalutoma. se grabea sa sustina un seminar despre o constitutie democratica, intr-un cartier al fratilor musulmani. zic nu e riscant? zambeste altfel decat prima data si imi raspunde un fel de: daca nu eu, atunci cand? ne imbratiseaza si ne spune ca ne iubeste. si noi stim.
hai tomica sus sa ne schimbam de maro si sa incheiem ziua asta verde. nu mai punem peste ea nicio grija. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarzărul

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la bebe

nedaruri, nelacrimi, necuvinte

toma, mi-e dor de mamaia si tataia de la pucioasa, a oftat tatalutoma aseara. toma a adaugat; mie imi e si mai dor. de unde stii tu cat de mare e dorul meu? pai tu nu incapi in leaganul lu tataia, organizeaza toma emotiile cu precizie in classorul inimii. aoleu baieti, maine e ziua lu tataie. hai sa ne strecuram intr-un filmulet si sa-i cantam cu intonatie. aoleu si tot maine vine mos nicolae. adicaa, ar fi venit. care mos? oof, nicolae toma, e un mos care vine in romania si aduce niste surprize in ghete. si uite cum esti pui de roman si tu, meritai acolo o maslina ceva. tatalutoma se scuza abil: oof, mereu imi amintesti prea tarziu. la fel cum ai facut cu martisorul. de unde sa stiu eu delicatesele astea? n-am timp de procese de constiinta. imi intorc practicalitatea pe toate partile si conchid: poate peste noapte mos nicolae, dupa ce va fi terminat cu copiii din romania, vine si la noi sa ia orezul cu lapte din frigider si sa-l puna frumos cu caserola cu tot la tine in ghet