Treceți la conținutul principal

toma mamo-lacto-veganul

trebuie sa scriu despre ce mananca tomica, sa mai inlatur frici, sa reamintesc oamenilor ca s-au indepartat de natura, sa confirm ipohondrilor ca exista solutii dincolo de medicamente.

nu invit pe nimeni sa ma urmeze. va povestesc un pic si voi decideti ce schimbari sa indrazniti in stilul vostru de viata, pentru o minte mai relaxata, pentru mai putine drumuri la farmacie, pentru mai multa energie.

viata a fost buna cu mine si mi-a scos in cale, fix in cairo, atat de departe de casa, o romanca vegetariana. ne-am intalnit de cateva ori, ni s-au potrivit judecatile, mi-a recomandat niste filme, mi-a dat sa gust niste hrana vie si mai presus de toate mi-a dat incredere. ( te pup delia)

scurtez si mentionez doar ca la 9 luni jumatate toma mananca numai fructe, legume, ierburi si vreo 4 cereale. laptele meu nu mai are aceleasi proprietati nutritive, dar il alaptez in continuare la gradi, in taxi, pe iarba, in pat.. si cam pe oriunde are nevoie de o doza de extra-siguranta.
sunt pediatrii, mame, bunici care se ingrozesc la vestea ca toma nu primeste carne sau produse lactate. apoi il vad viguros si fericit, santos si vivace si prejudecatile lor se rastoarna un pic, dar nu suficient cat sa isi retraga condamnarile. nu ma supar, dau detalii cui vrea sa asculte si ignor senina temerile cui se grabeste sa ma contracareze.

nu vreau sa zgandar zeii, dar asa simplu si aproape de natura am decis sa-l cresc pe toma, incat nu ne confruntam cu nicio problema de sanatate. il spal numai cu apa, iar pielea lui e fina si miroase omeneste, daca mai stiti mirosul asta si nu va e sila de el.
ii combin cu toata dragostea prin rotatie vreo 15-16 legume si vreo 9 fructe. primeste in fiecare zi usturoi crud, ulei de masline, patrunjel, marar sau busuioc.
n-am adaugat sare sau zahar in piureurile lui niciodata.
are o carnita ferma, e extrem de activ si in greutatea corespunzatoare varstei lui fragede. nu s-a imbolnavit niciodata. dus la gradi evident s-a mai ales cu cate o tuse seaca, un nas mucind sau un pic de febra, dar nu m-am panicat; a mai facut cate o alergie cand in entuziasmul meu de nestavilit m-am grabit sa-i introduc fructe cu seminte. am refuzat administrarea oricarui medicament 'usor', l-am imbratisat mai tare, l-am alaptat mai des, l-am inteles si l-am lasat sa lupte cu virusul/ alergenul, pana ne-am bucurat impreuna de victorie.

stiu ca sunt o norocoasa. si nu scriu toate astea ca sa ma dau mare, ci doar ca sa intelegeti cat de mult castigam consumand legume si fructe, evitand pe cat posibil proteina animala, evitand atractiile care vin din cate o punga atat de riguros intesata de conservanti chimici, lasand pielea sa respire, cautand cate o sursa de apa cand mainile ne sunt lipicioase, evitand servetelele umede, gelurile antibacteriale si toate solutiile astea mincinos de costisitoare.

am ales sa-l hranesc pe toma cu fericire. am ales abordarea asta romantica asupra proteinei animale. am inteles ca prea putine animale mai traiesc fericite pana in momentul sacrificarii, iar satisfactia pe care ne-o insusim indestulandu-ne, nu e dintre cele mai cinstite. subiectul e lung si controversat. nu l-am concluzionat inca si nu vreau sa dau sfaturi. dar atata vreme cat dieta lui toma se traduce prin sanatate sunt deschisa sa incurajez si alte mamici sa aiba incredere in ele, sa reverifice mitul proteinei din carne, al suplimentelor de calciu, de vitamine sintetice incapsulate in cutiute atractive.
nu va fie teama. natura inca stie ce face! iar cand o sa va apuce indoiala, va mai trimit cate o poza cu toma, va invit sa beti un pahar cu apa, va dezvalui o reteta minunata cu ce-o fi sa aveti pe langa casa si va spun ce sa mai cititi/ vedeti ca sa nu va mai simtiti singuri.




Comentarii

  1. Esti o mamica minunata, si Toma va sti sa se bucure de natura si de natural. Va imbratisam!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarz...

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la ...

poveste cu buburuze și super lună

Încep o serie de povești mici despre viețuitoarele la al căror ritm m-am racordat în izolarea asta complicat de benefică în restricțiile ei. Acum vreo lună vorbeam cu găinile, cu Lăbuș, cu vrăbiuțele. Încet încet m-am orientat către albine, râme, melci, țânțari, gândaci. E o lecție bună atunci când nu poți îmbrățișa oameni. Înveți astfel că tu cu intențiile, convingerile, așteptările, nemulțumirile tale ești doar o părticică din ecosistemul obosit de atâta antropizare, dar care își vede de treabă cu  mecanica fascinantă a firescului. În fine, gata cu pledoaria, că trece super luna plină până termin eu povestea. Se făcea că plantasem busuioc în solar, răsăriseră minunățiile, le transplantasem din tăvițe de răsaduri în ghivece mai mici sau mai mari. Într-o ladă mai mare cu plante aromatice am găsit într-o zi o buburuză pe care am și făcut-o celebră pe Facebook pentru cât de curate și viguroase erau plantele din grija ei. Azi am găsit 2 ghivece cu frunzulițe de busuioc ronțăite d...