Treceți la conținutul principal

vremea scosului si a bagatului

toma are aproape 10 luni si vreo 150 de jucarii. am calculat aici tot ce a primit + pungile de plastic, sticlele, castroanele, cutiile de care s-a indragostit in timp.
se plictiseste repede, ca toti copiii de altfel, indiferent cat de sofisticate/ nemaipomenite ar parea jucariile la primul contact.
am incercat sa separ tot calabalacul in vreo 5-6 pungi si sa i le dau prin rotatie, astfel incat bucuria reintalnirii sa bata plictiseala suprajocului si sa ne putem intelege in casa ca oamenii, minimizand urletele, bosumflarile si lipsa de interes.
pe cele din plastic/ cauciuc le spal in chiuveta la cateva zile, pe cele din bumbac le spal la masina, cam la 2 saptamani. uite o sarcina despre a carei existenta nu am avut habar in tinerete.

am inceput sa-i urmaresc interesul pentru o anume 'jucarie' corespunzatoare asumarii fiecarei noi indeletniciri.. si incerc sa-i satisfac nevoile cu ce gasesc prin/ pe langa gospodarie, evitand sau macar eficientizand pe cat posibil cumparatul.

spre exemplu acum e la vremea cutiilor. le iubeste inchise, le studiaza, imi cere cu niste vaicareli scurte sa i le deschid, ne minunam amandoi de bucuria deschiderii, de plenitudinea vidului, de posibilitatile de umplere. apoi le lasa deschise si isi muta senin atentia. ma regasesc in personalitatea lui. sunt cea mai practica imprastiata pe care o cunosc. functionez excelent deschizand tot si uitand sa inchid. cand haosul capata proportii de neconvietuit cu, ma pun pe pus totul la loc, pe inchis capace, pe redat sens cutiilor.

o sa exersez cu toma inchisul si deschisul, scosul si bagatul. poate ca unii baieti raman expertii cu sange rece ai indeletnicirii asteia, fiindca adultii din viata lor n-au avut timp sa contribuie cu emotie vie la asumarea ei, inca de la primele deschideri.
mi-am propus sa petrecem impreuna cat mai multe inchideri si deschideri, astfel incat in timp ce el invata ca nimic nu se scoate sau se baga la intamplare, ca toate au un sens, un pret, o consecinta fericita sau trista, mai invat si eu despre curatenie, despre organizare, despre riscurile nepasarii.

si poate ca da, unele lucruri nu se invata decat parinte devenind, confruntandu-te cu consecinta a ceea ce ai neglijat neparinte fiind, incercand in sfarsit fara presiuni, in cel mai natural mod cu putinta, sa fii mai bun, in speranta ca minunea careia i-ai dat viata se va lasa inspirata de modelul din tine. 




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarz...

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la ...

poveste cu buburuze și super lună

Încep o serie de povești mici despre viețuitoarele la al căror ritm m-am racordat în izolarea asta complicat de benefică în restricțiile ei. Acum vreo lună vorbeam cu găinile, cu Lăbuș, cu vrăbiuțele. Încet încet m-am orientat către albine, râme, melci, țânțari, gândaci. E o lecție bună atunci când nu poți îmbrățișa oameni. Înveți astfel că tu cu intențiile, convingerile, așteptările, nemulțumirile tale ești doar o părticică din ecosistemul obosit de atâta antropizare, dar care își vede de treabă cu  mecanica fascinantă a firescului. În fine, gata cu pledoaria, că trece super luna plină până termin eu povestea. Se făcea că plantasem busuioc în solar, răsăriseră minunățiile, le transplantasem din tăvițe de răsaduri în ghivece mai mici sau mai mari. Într-o ladă mai mare cu plante aromatice am găsit într-o zi o buburuză pe care am și făcut-o celebră pe Facebook pentru cât de curate și viguroase erau plantele din grija ei. Azi am găsit 2 ghivece cu frunzulițe de busuioc ronțăite d...