Treceți la conținutul principal

cei mai bogati saraci

sunt un bun organizator. ma misc repede si in general rezolv, nu las pe maine. de cand a aparut toma insa, rezolvatul s-a redefinit. trebuie sa iau in calcul bucatile lui de somn, in care ma pot dedica in exclusivitate treburilor de infaptuit, sau sa incerc sa rezolv cu el prin preajma ceea ce imi ingreuneaza si inminuneaza deopotriva existenta.
pot sa fac niste cumparaturi, sa ma tocmesc, sa iau decizii cu el de mana sau la subrat. pot sa spal 3 vase, sa arunc jucariile in cutii si sa omor 2 muste, sa raspund pe fuga unor mailuri aducatoare de workshopuri, sa ma enervez ca aia de la gaze n-au venit inca, sa-l spal la fund cu apa rece cu telefonul sustinut la ureche de umaru-mi antrenat.
dar povesti nu pot sa scriu cat e el treaz. le pot fraza in gand, dar firul epic romanesc e trunchiat cand si cand de replici vii in araba sau engleza, depinde de cine se nimereste in viata noastra plina cu de toate.
e clar ca blogul se scrie numai cand toma doarme. toate povestile astea se astern pe fndul viselor lui mai cuminti sau mai nazdravane.
si oricate vase ar fi de spalat, trebuie sa astern cand si cand progresele lui, sa-mi amintesc cat de frumoasa e viata si cum ne asteapta ea cu surprize la fiecare colt de zambet la care ne dam voie.
in fiecare zi face asocieri noi, intelege mai multe si mai multe, rasul lui e mai plin de sens, gangureala e mai vorbarie cu fiecare silaba apasata.
zambeste cu barba in piept cand ii spunem bravo si zambeste pe jumatate cand ne pupam in fata lui, apoi zambeste vinovat cand ne da de inteles ca intentioneaza vreo patanie si rade zgomotos cand ne napustim asupra lui, dizolvand nazdravaneala.
impartim toti 3 o lamaie, fiindca ne cam paste o raceala. stranutam impreuna la povestea de seara si dam lamaia de la unu la altu pana mai ramane doar coaja de ea si-o rontaie tati acra-amara, ca tara pe care tot el- eroul se chinuie s-o indulceasca.
adoarme toma norocosul cu mami de-a dreapta si tati de-a stanga. i se va fi citit pe voci ' a letter for george' de 6-7 ori. 
il invelim, ii punem un catel de straja la cap si noi ne mutam in balcon sa luam grijile una cate una, sa le reformulam mecanic ca doi tembeli, el sa-mi dezvaluie visul lui despre un egipt ca pe roate, eu sa ma vait iar ca masina de spalat e inca neinstalata.
el a calculat toate pierderile economiei tarii, are niste solutii verzi, cu panouri solare, cu hrana vie, cu profesori motivati sa instruiasca copiii destepti si liberi de maine.
asa frumos si complet pare visul lui, verific cu ochii pe jumatate inchisi matematica bugetului imaginat de el si imi da bine. stie ce zice. apoi verific cu ochiul mintii sansele infaptuirii visului lui si-mi da cu rest.
un rest care ma doare la nivel personal, unde nu pot sa trec peste teama ca visele lui de tara stirbesc visele noastre de casa, dedicarile lui global-imateriale, imi amana, daca nu exclud confortul material pe care il plang de dor uneori.
apoi imi dau seama ca eu n-as fi in stare niciodata sa visez atat de curat. sa-mi mint practicalitatea, sa-mi neg egoismul, de dragul unei cauze care sta in afara mea, sta in toti oamenii de langa mine.
merg sa fac un ceai. daca n-ai chef sa ma asculti, zi-mi!. nu ma! ma intereseaza, dar nu pot sa-mi dau voie sa racesc. vrei si tu? nu! mai am bere. ok. zi-mi cu panourile solare..si cu autobuzele tale pe baza de hidrogen. ai un suflet curat sa stii, numa ca pe mine ma prinde craciunu fara gaze. te doare la dezvoltarea durabila de craciunu meu..
daca pacalim raceala asta, suntem cei mai tari.

suntem cei mai bogati saraci pe care ii cunosc. daca n-as fi cea mai practica femeie din viata celui mai inalt visator din lume, nu s-ar mai pricepe dragu de toma sa rada intruna, sa bucure suflete pierdute sau gata gasite.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarzărul

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la bebe

nedaruri, nelacrimi, necuvinte

toma, mi-e dor de mamaia si tataia de la pucioasa, a oftat tatalutoma aseara. toma a adaugat; mie imi e si mai dor. de unde stii tu cat de mare e dorul meu? pai tu nu incapi in leaganul lu tataia, organizeaza toma emotiile cu precizie in classorul inimii. aoleu baieti, maine e ziua lu tataie. hai sa ne strecuram intr-un filmulet si sa-i cantam cu intonatie. aoleu si tot maine vine mos nicolae. adicaa, ar fi venit. care mos? oof, nicolae toma, e un mos care vine in romania si aduce niste surprize in ghete. si uite cum esti pui de roman si tu, meritai acolo o maslina ceva. tatalutoma se scuza abil: oof, mereu imi amintesti prea tarziu. la fel cum ai facut cu martisorul. de unde sa stiu eu delicatesele astea? n-am timp de procese de constiinta. imi intorc practicalitatea pe toate partile si conchid: poate peste noapte mos nicolae, dupa ce va fi terminat cu copiii din romania, vine si la noi sa ia orezul cu lapte din frigider si sa-l puna frumos cu caserola cu tot la tine in ghet