Treceți la conținutul principal

pantofi cu dragoste

cand l-am cunoscut pe tatalutoma, era cam jerpelit dar emana forta.. si sensibilitate, un cocktail fatal pe care aveam sa mi-l asum pe viata. numa daca ii schimbam pantofii. purta de 6 ani aceleasi incaltari. vazusera marea, desertul, revolutia, praful, sangele, moartea. se cereau odihniti. eu eram o diva proaspat remunerata de statul irlandez pentru niste workshopuri efectuate cu dragoste pe meleagurile verzi de care mi-e un dor organic, acum ca pomenesc.. si nu numai acum..
am luat o suma frumusica de la ciorap si-am achizitionat pe furis o pereche de pantofi decenti, ca sa aratam ca un cuplu incaltat misto. initial mi-a spus ca nu trebuia sa fac asta, ca nu-i poate primi, ca cei vechi mai merg inca. apoi i-a pus in picioare si i-au venit manusa. a zambit ca un copil, eu am stiut ca sunt perfecti si cei vechi au luat calea balconului.
au trecut 2 ani de cand umbla numai in cei luati de mine. ii spal in rastimpuri, bombanindu-l ca prea abuzeaza numai de o singura pereche. zice ca lui nu-i trebuie mai mult.
cand am mers in romania sa ne insuram civilizat, primeniti, dupa randuiala, l-am convins sa-si ia niste incaltari. altele??? m-a intrebat.
de ginere, am zis! am convenit ca niste ghete nisipii s-or potrivi si la nunta noastra fara fast si la viata lui vesnic revolutionaro-casual din cairo.
s-a vazut cu ghetele de ginere si si-a permis sa zugraveasca apartamentul in incaltarile luate de mine odinioara. n-a chivernisit sa zugraveasca in geoarsele din balcon.. alea isi incheiasera sensul. efortul asta nou se cerea depus in pantofii sentimentali.
i-a umplut de vopsea. apoi fiindca se si descususera pe ici pe colo in astia 2 ani, a considerat ca le-a cam venit si lor vremea balconului.
si si-a incaltat umbletul in ghetele de ginere. aseara mi-a zis: cori n-as vrea totusi sa port ghetele astea de colo pana colo, ca sunt prea bune. imi trebuie o pereche mai de toata ziua. am apreciat cugetarea lui si de dimineata am luat pantofii sentimentali din balcon. 
hai tomica sa-i reparam lu tati pantofii care au batut drumul venirii tale pe lume.
hai, zice tomica saritor.
il pun in carucior si plecam spre strada mea cu de toate.
trecem printr-o gradina murdara. ochesc o creanga uscata, imi plac ramificatiile ramurelelor si cele 2-3 frunze uscate si decid sa fac din ea o decoratiune. o pun cu grija in cutia caruciorului.
dam de un pisoi portocaliu fara mama. toma se conecteaza cu el. le dau timp sa-si spuna cateva ganduri, toma ofteaza, pisoiul ne implora, dar pastram inima rece si inaintam. ocolim o gramada de gunoi, dar.. opa.. cocotata pe gramada, troneaza o rama de tablou, numa buna de incadrat creanga mea de mai devreme. o iau cu grija. o si imaginez pictata in rosu. toma aproba. inima imi rade. numai arghezi mi-ar intelege setea de frumuseti noi iscate din bube, mucegaiuri si gunoi.
ajungem la nea cizmaru. e un om bun, fumeaza intr-o parte si stie ce face. ne asigura ca o sa coasa pantofii, nu stie in ce masura reuseste sa curete si vopseaua.. motiv pentru care nu-mi spune un pret. il intreb cand sa vin. zice cand vrei. mai apar niste domni cu barba, cu rochie si fara maniere.. ma ignora si se descalta sa-i arate lu nea cizmar care e problema lor. el e jenat.. nu stie cum sa salveze situatia. ii fac semn ca nu e nicio panica.. pleaca barbosii, el le arunca pantofii de reparat intr-un colt al aterielului.. si zice.. asa, sa revenim!!
merg sa iau niste legume, ma intorc si pantofii sunt aproape gata. se straduieste sa curete vopseaua cu gaz.. a facut o treaba super buna, a cusut, a lipit..jos palaria.
5 lire, juma de euro. sunt mandra ca l-am cunoscut. toma zice si el: tot respectu sefu, mai venim!
si plecam cu pantofi, cu legume, cu rama, cu craca.
n-am pierdut vremea nici azi tomica! 

Comentarii

  1. e de citit cu lacrimi!
    şi eu mi-amintesc fiecare pereche de pantofi pe care i-am luat-o tatălui copchilului meu... dar ce chestie, nu tare a avut grijă de ei, nu toţi i s-au potrivit. cei care mi-au plăcut mie cel mai mult îi erau aşa, numa' puţin prea mici.
    un semn, aşa.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarzărul

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la bebe

nedaruri, nelacrimi, necuvinte

toma, mi-e dor de mamaia si tataia de la pucioasa, a oftat tatalutoma aseara. toma a adaugat; mie imi e si mai dor. de unde stii tu cat de mare e dorul meu? pai tu nu incapi in leaganul lu tataia, organizeaza toma emotiile cu precizie in classorul inimii. aoleu baieti, maine e ziua lu tataie. hai sa ne strecuram intr-un filmulet si sa-i cantam cu intonatie. aoleu si tot maine vine mos nicolae. adicaa, ar fi venit. care mos? oof, nicolae toma, e un mos care vine in romania si aduce niste surprize in ghete. si uite cum esti pui de roman si tu, meritai acolo o maslina ceva. tatalutoma se scuza abil: oof, mereu imi amintesti prea tarziu. la fel cum ai facut cu martisorul. de unde sa stiu eu delicatesele astea? n-am timp de procese de constiinta. imi intorc practicalitatea pe toate partile si conchid: poate peste noapte mos nicolae, dupa ce va fi terminat cu copiii din romania, vine si la noi sa ia orezul cu lapte din frigider si sa-l puna frumos cu caserola cu tot la tine in ghet