Treceți la conținutul principal

regulile bunei cresteri

Din lipsa de job stabil, sau ca sa ma exprim mai pozitiv, din flexibilitatea freelanceului, si apoi din lipsa de tatalutoma prin preajma, ajung sa dedic mai toata ziua copilului. E bine si rau. Toate mamele proaspete stiu ce vorbesc.
Se umplu zilele cu minuni, dar si cu frustrari. Iar cand ma coplesesc nervii sau oboseala sau dorurile de vieti mai simple, ma scutur de panici si incerc sa inteleg ce e de invatat din halul asta de conjunctura.
Ii multumesc maica-mii pentru spiritul autodidact pe care mi l-a semanat in fiinta si ma uit la dragu de toma care n-are stare. 
Copiilor le plac repetitiile. De acolo absorb confortul care ii impinge inainte prin viata. Se baga intr-o treaba, le iese, apoi se baga iar si iar si iar. Adultul ‘destept deja’ se plictiseste la a 2a, a 3a repetitie, dar copilului ii mai trebuie niste dati pana intelege. Daca ne-am pricepe sa-i studiem mai mult, sa le dam voie sa repete in ritmul lor, nu in al nostru..
Imi pune toma in mana o carticica ‘a letter for george’. Ma apuc de poveste.. savureaza primele randuri. Cand sa dau pagina, imi pune alta carte in brate ‘barbapapa’. Ma apuc de povestea asta, mi se face dor de italia, citesc mecanic, gandul imi e la anca la Milano, pac, toma schimba cartea, ce atata melancolie, poftim ‘a letter for George'! ma conformez 2-3 randuri, pac, ‘barbapapa’. Ma intreb daca are vreun scop toata alternanta asta, dar sunt atat de obosita ca ma las in ea si-i fac pe plac.. de 6 ori, 3 si 3. Gata.. vrea altceva. Il invit sa doarma, sare ca din arc.. coboara dibace din pat. Cine l-a invatat? Merge la sertare. Il urmez. Scoate pantalonii, pereche dupa pereche. Apoi tricourile. Eu le pun inapoi si le numar cu voce tare. Ce pedagogie ieftina! Efectueaza si scosul de rufe de cateva ori si vrea iar altceva..
Il urmez prin toate initiativele. Nu prea am zambete sa pun peste reusitele lui, dar sunt acolo sa i le bifez. Inteleg, daca n-o facusem deja, ca repetitia e mama invatarii. Minunat ar fi numai sa repete fiecare suflet in timpii lui, nu in timpi impusi de ritmul altor suflete.
Si apoi cheia reusitei invatarii cred ca mai e adultul fericit la capataiul copilului fara astampar. Numai intr-o stare de bine poti sa intelegi tot avantul puiului de om, fara sa te plictisesti de repetitii, fara sa amendezi curiozitatea, fara sa infranezi pornirile. Daca i-au sclipit ochii, lasa-l sa-si urmeze intentia. Fa ce nu-ti vine sa faci si respira!
Trec cateva ore de citeala, vorba lu mamaie, de vanzoleala, de pantaloni scosi si bagati.. bateriile lui toma parca nu se mai descarca. Il lungesc pe pat si sper a mia oara c-o sa inteleaga ca e obosit. Se apropie de nasul meu si mi-l linge. Rad. Rade si el. Nici nu-si propusese sa fie amuzant, dar daca am ras, inseamna ca a facut o gluma.. si ma linge iar.. iar rad.. mai copile.. el vine a treia oara zambind, eu il las cu o placere bolnava sa se apropie si el, hat ma musca de nas, banditu! Baaaa.. si radem..

Intr-un tarziu atat de tarziu inchide ochii, ii inchid si eu..il insotesc cateva minute spre taramul viselor si cand ma asigur c-a intrat pe poarta, deschid ochii si merg sa mananc. Ce adormeala lunga!!!

Comentarii

  1. :) Frumos tare ! De-am avea mereu atata rabdare... Ai mei baieti au crescut si am avut multe momente de adormeala lunga cum spui tu cand erau mici sau de jocuri nesfarsite, cu rasete sincere ale lor amestecate cu zambetele mele mascand oboseala dar si razbatand fericire. Mi-a ramas frumos in minte un moment cand baiatul cel mare descoperise Hansel si Gretel, cel mic avea sub 2 ani, mergea dar nu vorbea prea mult, si intr-un moment de improvizatie am propus sa ne jucam "De-a Hansel si Gretel" Nu as stii sa spun de cate ori a trebuit sa ne jucam pe zi acest joc fara ca ei sa se plictiseasca. Intotdeauna cel mic era Hansel, care trebuia sa stea "inchis" de vrajitoare, fara sa vorbeasca prea mult, si ale carui degetele erau numai bune de verificat "sa vedem daca te-ai ingrasat". Eu si cel mare eram pe rand Gretel sau Vrajitoarea. Si din nou, si din nou. Ah, acum sunt marisori... Tatal lor imparte mai multe jocuri baietesti cu ei. Si e frumos si asa. Am si eu momentele mele cu ei, sunt sigura ca voi mai avea. Timpul trece oricum, important e sa avem amintiri frumoase din care ei sa se construiasca oameni intregi si noi sa ne putem adapa din ele cand ne e dor de tinerete si copii mici. Sanatate, rabdare si oameni frumosi in jur iti doresc !

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarzărul

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la bebe

nedaruri, nelacrimi, necuvinte

toma, mi-e dor de mamaia si tataia de la pucioasa, a oftat tatalutoma aseara. toma a adaugat; mie imi e si mai dor. de unde stii tu cat de mare e dorul meu? pai tu nu incapi in leaganul lu tataia, organizeaza toma emotiile cu precizie in classorul inimii. aoleu baieti, maine e ziua lu tataie. hai sa ne strecuram intr-un filmulet si sa-i cantam cu intonatie. aoleu si tot maine vine mos nicolae. adicaa, ar fi venit. care mos? oof, nicolae toma, e un mos care vine in romania si aduce niste surprize in ghete. si uite cum esti pui de roman si tu, meritai acolo o maslina ceva. tatalutoma se scuza abil: oof, mereu imi amintesti prea tarziu. la fel cum ai facut cu martisorul. de unde sa stiu eu delicatesele astea? n-am timp de procese de constiinta. imi intorc practicalitatea pe toate partile si conchid: poate peste noapte mos nicolae, dupa ce va fi terminat cu copiii din romania, vine si la noi sa ia orezul cu lapte din frigider si sa-l puna frumos cu caserola cu tot la tine in ghet