Treceți la conținutul principal

te-am adus intr-o lume stricata

toma doarme. am o ora libera.
as putea s-o 'valorific' strangand jucariile din balcon, din baie.. spaland vasele, dereticand.
dar aleg sa ma uit la toata dezordinea, sa asum statica fiecarui lucru nelalocul lui, sa las soarele sa straluceasca iar copilul sa-si doarma somnul sanatos atat cat vor avea sa-l lase mustele.
ca sa intelegeti povestea de azi, trebuie sa va spun un pic cum sunt ierarhizati locatarii blocurilor din cairo.
fiecarui bloc ii corespunde un 'bauab' respectiv un fel de paznic. prin 'mila si bunavointa' locuitorilor instariti, familia bauabului isi incropeste o cocioaba la parterul blocului, uneori fara usa sau ferestre. in cairo ploua de 3-5 ori pe an si in reprize de vreo 10 minute deci saracii nu prea au motive sa intre in panica.
mobila si-o procura din ce arunca bogatii cand se mai plictisesc, iar painea si-o cumpara spaland masinile bogatilor in fiecare dimineata. 
un fel de tiganiada, repartizata pe coloane, daca va e mai usor sa vizualizati umano-structura orasului.
foarte rar gasesti o cladire care sa refuze asumarea unor astfel de sclavi buni la toate. de altfel politia si serviciile secrete sunt mana in mana cu bauabi, care stiu tot ce misca in casele tuturor stapanilor lor. fiindca bauabii nu doar spala masinile scumpe ale norocosilor detinatori de apartament, dar le si cara cumparaturile, le curata casele, le leaga sireturile... le.. tot.
iar acum cand scriu asta, apreciez proprietarul blocului in care ne-am mutat, pentru gospodarirea propriei avutii, fara a-si externaliza treburile murdare punandu-le in carca atarnatilor.
o natie intreaga de bogati aruncand haine stralucitoare in mainile gata deschise ale saracilor. saraci care cunosc fiecare sertar al caselor stapanilor, fiecare grija, fiecare plan. saraci care la nevoie isi toarna stapanii si apoi se fac ca ploua, in tara in care cerul a uitat definitiv sa ploua.
se clatina blocurile de-atata lipsa de coloane vertebrale. 
poate ca suntem singurul bloc pe o raza de 500 m fara bauab. singurii care-si cara singuri cumparaturile si-si spala singuri casa.. cand au chef. azi nu!
de pe geamul de la bucatarie vad in cocioaba bauabului de vis-a-vis. o gagica isi face curat in dulap, sorteaza maldare de haine, mai multe ca ale mele. peretele cocioabei e peretele blocului, o polatra stramba tine loc de acoperis. in copacii care imprejmuiesc blocul stau cateva pisici. bogatii considera copacii drept parte din out-doorul casei lor iar saracii stau cu copacii in casa. 
o amica ingrijorata m-a anuntat zilele trecute ca in bloc la ea se muta o familie noua. bauabul are deja in plan un pret maricel pentru spalatul de masina si curatenia casei, drept urmare a instiintat fiecare familie de bogati sa nu care cumva sa-l dea in vileag.
iar amica mea, fata de buna credinta, nu stie cum sa procedeze fiindca atitudinea bauabului i se pare cam indrazneata.

ooooff tomica tomica.
te-am adus intr-o lume stricata.
ti-am pictat casa in culorile curcubeului si-am crezut ca e suficient. iesim din ea si nu stiu ce sa-ti spun despre oameni. oamenii astia multi la care tu razi pe degeaba, scotandu-le inimile din cutiile toracice ferecate de-atata teama de asumare.
oamenii nu se iubesc pe ei tomica. isi dau mizeria de la unul la altul, fara sa puna mana pe ea, s-o inteleaga, s-o cearna, sa devina mai buni, mai adevarati.
ma doare sa te plimb printre gunoaie, sa te mint despre o lume care nu exista.
dar tu esti baiat destept. stii deja ca peste tot sunt si bune si rele. ca oamenii au cam pierdut valorile esentiale, dar eforturile lu tati, rabdarea mea si zambetul tau i-or ajuta un pic cate un pic sa le recastige.. atat cat ne-om pricepe si noi sa ramanem fericiti.





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarzărul

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la bebe

nedaruri, nelacrimi, necuvinte

toma, mi-e dor de mamaia si tataia de la pucioasa, a oftat tatalutoma aseara. toma a adaugat; mie imi e si mai dor. de unde stii tu cat de mare e dorul meu? pai tu nu incapi in leaganul lu tataia, organizeaza toma emotiile cu precizie in classorul inimii. aoleu baieti, maine e ziua lu tataie. hai sa ne strecuram intr-un filmulet si sa-i cantam cu intonatie. aoleu si tot maine vine mos nicolae. adicaa, ar fi venit. care mos? oof, nicolae toma, e un mos care vine in romania si aduce niste surprize in ghete. si uite cum esti pui de roman si tu, meritai acolo o maslina ceva. tatalutoma se scuza abil: oof, mereu imi amintesti prea tarziu. la fel cum ai facut cu martisorul. de unde sa stiu eu delicatesele astea? n-am timp de procese de constiinta. imi intorc practicalitatea pe toate partile si conchid: poate peste noapte mos nicolae, dupa ce va fi terminat cu copiii din romania, vine si la noi sa ia orezul cu lapte din frigider si sa-l puna frumos cu caserola cu tot la tine in ghet