Treceți la conținutul principal

Practicalitate promiscua

Cu riscul de a o induiosa pe maica-mea [care si-a facut de altfel un obicei din a inlacrima diverse prietene de suflet, matusi, cunostinte, cu toate scrierile mele – sarumana mami, sarumana doamnelor], trebuie sa scriu si azi, sa afle lumea ca se poate, ca e greu dar ca se merge inainte, ca uneori ne vaitam prea devreme, ca daca suntem sanatosi si atat, e deja fabulous!
Il sun azi pe nea taximetristul cu scop precis: sa ma duca intr-un fel de piata obor de unde sa-mi cumpar niste vopseluri reflectorizante si sa pictez niste borcane, cum am vazut eu pe net. Zic sa vezi ce lampi psihedelice o sa-ti incropesc turturel si ce-o sa ne distram la noapte cu ele!

Piata ne asteapta plina ochi, abia ma strecor, uelcom uelcom, uer from? Toma scoate limba, nu de proasta crestere, de cald! Merg in cateva magazine, cu toma la subratul stang, cu dreapta gesticulez, incerc sa ma explic..in fine. Ma aleg cu 2 borcanele indoielnice, vanzatorul ma asigura ca sunt meia-meia [100%] ce-mi trebuie mie. Ma agat
de juma de kil de ardei si juma de rosii si sar in taxi iar.. sarim de fapt, toma mimeaza si el saritura de la mine din brate.

Ajung acasa il culc, pun rufe la spalat, infulec un sandwich, pictez borcanele cu dezamagire. Vopselurile nu sunt fosforice. Le-am luat degeaba.. sau nu degeaba, nimic nu e degeaba! 
Se trezeste, ii fierb legume cu orez, i le pasez, mananca un pic si se razgandeste. E suparat pesemne ca nu mi-au iesit lampile. Frecam niste jucarii, niste carticele, ii place imaginea cu porcul, radem impreuna de porc, apoi se plictiseste. Il inteleg. Cat sa razi de un porc? Nu-i dau timp sa maraie, impachetez mancarea si il scot afara. De obicei il duc langa surse de apa fiindca il fascineaza apa de orinde ar veni, sticle, furtune, dus, fantani.. dar si pentru ca nefiind adepta servetelelor umede, prefer sa-l spal - on the spot- imediat cum termina de mancat.

[cairo e mare, zgomotos si murdard, dar plin de mini gradini, indeosebi pe langa moschee; Gradinile astea sunt cumva ale musulmanilor care vin si se roaga in moschee, dar eu si turturel credem ca sunt ale oamenilor, prin urmare suntem singurii crestini nebuni care indraznesc sa se umbreasca in 'oazele' astea. m-am cam prins eu ca in fiecare gradinita gasesti cate un furtun curgand. Uneori e si un gradinar atasat de furtun, alteori furtunul e singur. Stai furtunule ca nu esti singur, venim noi in fiecare zi, sa ne racorim, sa ne prostim, sa ne spalam de legume imprastiate pe piept, pe gene, pe picioare, da unde nu ne-am pus?]

Azi nu pot impinge caruciorul pana aproape de furtun, dar daca nu vine furtunul la mohamed, merge mohamed la furtun nu? asa ca merg si iau apa intr-o punga de plastic. Punga se agata in niste trandafiri. Rezulta 3 gaurele prin care apa iese ca dintr-o fantanita arteziana. Tomica in delir. Ii place scamatoria mea spontana.
 Ne pupam cu nasurile si plecam acasa. 

Baia din practicalitate in seara asta o facem impreuna. El in copaie cu broastele lui, copaia in cada, iar eu fac dus in bucatica de cada pe care mi-o ofera tomica generozica langa copaia lui galbena. Povestim de peste zi. El profita de niste stropi razleti de neatentie si ii bea. Il las in pace. Rade, stie ca l-am prins.

Vine seara. Il pregatesc de culcare. Apare ca prin minune tatalutoma, revolutionarul familiei, speranta tarii. Ma verific de sentimente. Il mai iubesc, normal ca-l iubesc, dar nu-i zic. Ii las sa discute ca baietii si merg la bucatarie. Mi-am propus niste ardei umpluti. Se opreste curentul. Nici nu injur. Scot cuminte lumanarea de unde stiu, o aprind din prima si imi vad de treaba. E liniste. Ardeii ma asculta, ies bine la numar, nu mi se aseaza frumos in prima cratita, nici in a doua, dar in a treia incap perfect. Strecor bucati de cartofi sa-i fixez.

O sa vina lumina si-o sa mananc un ardei. Sunt obosita dar senina. Gatitul pe intuneric e terapeutic. Incercati!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De întărit imunitatea spiritului

Mi-a zis tatăl copiilor mei că m-am transformat din scriitor în performer, că m-au câștigat clipa și live-ul și am pierdut răbdarea lirică.  M-am apărat rănită în orgoliul de bloggeriță și am spus că mereu o să scriu. Că un om vocal o să caute mereu căi de transmisie, de conectare, de propagare a mesajului. Are totuși un pic de dreptate în sensul că scrisul invită la tihnă, live-ul se amestecă cu răspunsurile clipei și se mai pierde din coerența intenției. Azi o să încerc să scriu povestea zilei și apoi s-o citesc live, dacă doarme purcelul de Tao și mă lasă să mă desfășor. Experimentalism de carantină să-i zicem. Am făcut ceva activități școlare cu Toma, un homeschooling relaxat, fără presiuni, ca să nu-i imprim stigmatul corvoadei zilelor de luni. Izolarea vine și cu un astfel de lux. Am ieșit apoi în curte și ne-am umplut care cum de câtă primăvară a putut. Mărgăritarul e aproape gata să înflorească,toporașii sunt aproape să predea ștafeta, piersicii explodează de roz, zarz...

E joi cum ar fi luni sau vineri

O luăm de la capăt cu neplanurile, neobiectivele, nedrumurile. Eroii plictiselii noi, cei mai cuminți dintre eroi. Trăim pentru azi așa cum ne spuneau toți yoghinii pentru care nu aveam timp in cealaltă viață. Așa îmi place să-i zic, cealaltă viață. E joi, zi de gunoi. Măcar atât. A înflorit păpădia. Mă umplu de galben, aduc pământului recunoștință. Sună grandios, dar asta e. Ne- am mutat în planul spiritului. Îmi simt lichidele plimbând o durere prin corp. Capul e greu chiar și fără păr. Universul trimite mai mult decât pot să absorb. Închid ochii și respir relaxând toți mușchii. Îmi pup copiii pe unde nu i-am pupat ieri. Pe după ureche, pe nas. Îi pup să mă ierte pentru când am fost aspră cu neastâmpărul lor de copii izolați. Ce de lume n-am mai pupat. E joi, cum ar fi luni sau vineri.  Sâmbătă e ziua mea. Mă gândeam să-mi comand o pijama drăguță, dar mai bine o mini mașină de cusut, să cârpesc aia cu aia, să fac un pic de artă din gioarsele cu imprimeu bogat. Mă duc la ...

poveste cu buburuze și super lună

Încep o serie de povești mici despre viețuitoarele la al căror ritm m-am racordat în izolarea asta complicat de benefică în restricțiile ei. Acum vreo lună vorbeam cu găinile, cu Lăbuș, cu vrăbiuțele. Încet încet m-am orientat către albine, râme, melci, țânțari, gândaci. E o lecție bună atunci când nu poți îmbrățișa oameni. Înveți astfel că tu cu intențiile, convingerile, așteptările, nemulțumirile tale ești doar o părticică din ecosistemul obosit de atâta antropizare, dar care își vede de treabă cu  mecanica fascinantă a firescului. În fine, gata cu pledoaria, că trece super luna plină până termin eu povestea. Se făcea că plantasem busuioc în solar, răsăriseră minunățiile, le transplantasem din tăvițe de răsaduri în ghivece mai mici sau mai mari. Într-o ladă mai mare cu plante aromatice am găsit într-o zi o buburuză pe care am și făcut-o celebră pe Facebook pentru cât de curate și viguroase erau plantele din grija ei. Azi am găsit 2 ghivece cu frunzulițe de busuioc ronțăite d...